Halide добива голема надградба со надградена обработка на RAW и нови цени.

Ако претходно плативте за апликацијата, ажурирањето го добивате бесплатно.

Halide ја лансираше новата верзија на својата популарна апликација за камери за iPhone, сега наречена Halide Mark II, и доаѓа со многу нови функции. Овие вклучуваат редизајн, надградена обработка на RAW и нов модел на цени.

Halide вели дека Марк Втори има „bottom-up redesign“ со цел да остане настрана од вашиот пат. Сите контроли на фотографиите сега треба да бидат на дофат на вашиот палец, без оглед со кој модел на iPhone ја користите апликацијата. Има нов тип, па дури и прегледот на последната фотографија што ја снимивте, се наоѓа во долниот лев агол на вашиот екран, одговара на закривеноста на екранот на вашиот iPhone. Сето тоа треба да се чувствува добро познато за луѓето кои ја користат стандардната камера на Apple секој ден – но како и секогаш, Halide спакува еден тон напредни трикови за фотографирање.

Новата верзија на апликацијата Mark II сега може да снима и RAW и компјутерски обработени фотографии на iPhone во исто време преку функција Halide повици. Повеќето апликации за филтрирање фотографии и социјални медиуми не прифаќаат RAW слики, но придобивката од RAW е што добивате фотографија без применета никаква обработка што може да ја уредувате подоцна. Придобивката од „Coverage“ значи дека добивате две слики кога правите една фотографија – една можете да ја објавите веднаш, а една да ја уредувате подоцна. Coverage ќе биде исклучена по дифолт, сепак.

Марк II, исто така, се здобива со нова опција Instant RAW, која „интелигентно“ развива единствена RAW слика преку процес од 17 чекори, без вие сами да ги прилагодувате лизгачите или нивоата. „Инстант RAW може да работи како средна точка помеѓу комплетно неизменетиот RAW и тотално обработениот JPEG“, рече Coverage Halide во денешниот најавен блог. Компанијата вели дека сликата на Инстант RAW ќе изгледа различно од JPG што може да ја добиете од слика со применета процедура Smart HDR на Apple. Пристапот за обработка на Halide беше моделиран според тоа како се развива филмската фотографија, велат од компанијата. (Сè уште можете да ги испраќате RAW сликите до други апликации како Darkroom за поцелосно уредување доколку сакате.)

Halide вели дека Марк II е исто така „подготвен ProRAW“, што значи дека треба да го поддржи новиот формат кога Apple ќе го објави подоцна оваа година за iPhone 12 Pro и 12 Pro Max. Halide воведува и 10-дневен курс во апликацијата за да им помогне на луѓето да научат повеќе за фотографијата преку одликите во апликацијата и со објаснување на фотографските концепти. Курсот е наменет за „нови и искусни корисници“, според блогот.

Сепак, сите овие промени доаѓаат со промена на цените. Оригиналната верзија на Halide беше еднократна платена апликација, но сега, постојат неколку различни начини на кои можете да платите за тоа.

Ако веќе сте платиле за Halide, добивате Марк II бесплатно, како и едногодишна претплата со сите поволности што ги вклучува. (Малку повеќе за тоа подоцна.) Ако претходно плативте за апликацијата и се обидовте да ја надградите Марк II порано денес, но видовте порака за плаќање, проверете повторно.

Halide го смени моделот за цени, но корисниците на оригиналната апликација добиваат ажурирање БЕСПЛАТНО
Ако сте нов корисник на Halide, имате неколку опции. Може да платите еднаш за апликацијата, која чини 30 американски долари при лансирање и 36 долари во одреден момент во иднина. Halide вели дека планира да ја зголеми таа еднократна цена бидејќи на апликацијата и се додаваат нови функции.

Halide нуди и претплати, кои компанијата ги нарекува „членства“. При лансирање, можете да платите 9,99 УСД за една година пристап до одликите на апликацијата. Таа цена ќе се искачи на 11,99 УСД „во блиска иднина“.

Halide очекува дека на крајот исто така ќе ја зголеми таа цена на претплата, но вели дека ќе ја задржите цената што прво сте ја платиле ако одлучите да платите за уште една година од членството. Членствата ќе имаат „поволности над и над суштинското искуство со Halide“, кое вклучува специјални икони за апликации. Но, ако сакате само да ги шутнете гумите на новата апликација пред да платите, сега може да се преземе бесплатно со еднонеделен бесплатен пробен период.

Генерално, се чини дека е прилично месно ажурирање за обожавателите на Халиде, а едукативните алатки изгледаат корисни за оние од нас кои сакаа да пробаат понапредна фотографија преку мобилен телефон, но не знаеја од каде да започнат. Halide Mark II е достапна сега во App Store како ажурирање на оригиналната апликација.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments