Холандија собра 1,23 милијарди евра од аукцијата 5G

Холандија собра 1,23 милијарди евра од аукцијата 5G

Холандското Министерство за економски работи и климатска политика објави завршување на мултимедијална аукција од 5G во земјата,издвојувајќи фреквенциски спектар од 700MHz,1400MHz и 2100MHz под 20-годишни отстапки на три национални оператори за мобилни телефони KPN,VodafoneZiggo, T-Mobile ХоландијаСекој оператор добил 2 × 10MHz во опсегот 700MHz и 2 × 20MHz во опсегот 2100MHz.

 Во опсегот 1400MHz, KPN и VodafoneZiggo добија 1 M 15MHz, а T-Mobile доби 1 × 10 MHz.Спектарот 700MHz и 1400MHz ќе биде достапен веднаш,а лиценците 2100MHz ќе бидат достапни од почетокот на 2021 година. Лиценците вклучуваат обврски за покривање на 98% од географската покриеност на земјата.

Аукција во бендот 3,6 GHz е планирана за 2022 година,бидејќи тој фреквенциски опсег сè уште се користи за сателитска комуникација. Спектарот на 3400-3450 MHz и 3750-3800 MHz е наменет за локална употреба, т.е. за локални 5G мрежи.

Кон крајот на април годинава,VodafoneZiggo го објави активирањето на својата 5G мрежа во повеќе од половина од Холандија.Во соработка со Ериксон операторот имплементираше 5G услуги преку постојната 4G антени и технологијата за споделување на динамички спектар (DSS), која им овозможува на операторите да динамички распределат дел од постојните 4G LTE спектар на 5G. KPN и T-Mobile ќе ги презентираат своите планови за 5G мрежата во наредните месеци.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments