Хрватска доби претставник во Европската асоцијација за електромобилност

Circuit, домашно здружение на ентузијасти на електрични автомобили,стана национален претставник на Хрватска за електромобилност во Европската унија.

Хрватското здружение на возачи на електрични возила стана член на Европската асоцијација за електромобилност и со тоа стана национален претставник на Хрватска за електромобилност во Европската унија. Со овој потег, Хрватска се приклучи на главната цел на Европската унија – да го зголеми квалитетот на животот на своите граѓани преку чист воздух и да ги намали емисиите на CO2. Целта на Колото е да се електрифицираат сите возила на хрватските патишта во рок од 10 до 15 години, а за да успеат, ќе им треба помош од Европската унија. Европската асоцијација собира десетици национални асоцијации на државите членки, а нивната главна цел е да влијаат врз креирањето на политиките на ЕУ насочени кон електрични возила, развој на инфраструктурата и законодавни рамки и стимуланси. „Ние сме исклучително задоволни што Електричното коло коло е призната од Европската асоцијација за електромобилност затоа што е комплимент за нашата напорна работа во ова кратко време се додека постои здружението. Исто така, драго сме што сме дел од Европската унија, која има за цел да го заштити она што природа ни го даде “ рече претседател на здружението. Западна Европа веќе има значително зголемување на учеството на електричните возила во продажбата, така што некои земји како Норвешка можат да се пофалат со 66 проценти од продадени возила годинава со можност за повторно полнење на батеријата (приклучок). Здружението Стружни криг смета дека Португалија е пример што треба да го следи Хрватска. Во првата половина од оваа година, дури 12 проценти од сите продадени возила имаа електрична енергија. „Хрватска е туристичка земја, полна со природни ресурси и нашата цел мора да биде да ги зачуваме овие ресурси за идните генерации. Не смееме да останеме напишани како генерација која ги уништи тие убавини и мора да се свртиме кон екологијата, не само за нас, туку и за нашите деца “ , додава Прпиќ. Тендерот за стимулации за набавка на електрично возило за граѓаните заврши за помалку од една секунда оваа година, што јасно го покажува интересот на граѓаните за електрични возила. Во колото, тие се убедени дека со мали измени, Хрватска може за неколку години да ги следи стапките на Португалија и да се израмни со западноевропските земји, а Здружението, со помош на своите членови, ќе направи заеднички предлог за поправичен систем за дистрибуција на стимулации за електрични возила.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments