Huawei го надмина Samsung

Се издигна како најголем производител на смартфони во светот

Huawei кратко го засени Samsung и стана најголем производител на смартфони во светот во април, според фирмата за истражување на пазарот.

Глобалното учество на Samsung на пазарот на паметни телефони се спушти на 17 проценти, додека Huawei за кратко време во април зафати удел на пазарот од 19 проценти.Пресвртницата на Huawei се појави и покрај забраната за трговија во САД и отсуството на Google Mobile Services на нивните неодамнешни модели.

За кинеската компанија се вели дека заробиле удел на пазарот од 19 проценти за краток период во април, благодарение на коронавирусот што влијаеше на продажбата на други продавачи на паметни телефони.


Сепак, растот на Huawei постоеше кратко време, бидејќи на крајот уделот на пазарот на Samsung се подобри.Пазари каде што Samsung е силен, како Индија, Европа и САД беа масовно погодени, при што некои скоро доаѓаат во целосен застој. Не очекуваме ставот на Huawei да биде одржлив.

Краткиот раст резултираше во краткиот успех на компанијата со седиште во Шенжен, која се бори да добие нови клиенти на бродот – главно заради трговската забрана во САД и достапноста на мобилните услуги Huawei (HMS) преку GMS. Компанијата, исто така, се соочува со тешкотии во убедувањето на клиентите во Индија, поради анти-кинескиот сентимент.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments