Huawei планира да купува патенти од Samsung и Apple!

Huawei сака да ги надомести загубите што ги претрпе заради 5G таксите за патенти што ќе ги добие.

Се чини дека Huawei планира да наплаќа такси за патенти од производители на паметни телефони како Samsung и Apple за употреба на своите различни патенти поврзани со 5G. Според извештајот на CNBC, компанијата ќе се обиде да надомести дел од своите загуби откако американската влада им изрече санкции и ја ограничи можноста за продажба на производи на американскиот пазар. Huawei се најде на второто место на пазарот на паметни телефони по Samsung, пред санкциите во САД и другите случувања. Од друга страна, на крајот на 2020 година Huawei падна на третото место, а на негово место се најде Apple.

По оваа апликација, Apple, Samsung ќе треба да платат до 2,50 УСД по продаден паметен телефон. Huawei ветува дека ќе ја ограничи таксата во овој момент. Во оваа смисла, компанијата ќе понуди пониска цена од своите конкуренти како што се Qualcomm или Nokia. Забележете дека Nokia ја ограничува стапката на лиценца на приближно 3,58 УСД по единица.

Huawei очекува да оствари вкупен приход од 1,2 до 1,3 милијарди долари од 2019 до 2021 година. Оваа бројка вклучува повеќе од 5G авторски права. Една компанија за истражување на интелектуална сопственост, наречена GreyB, тврди дека Huawei има најмногу декларирано семејство 5G за патенти од која било компанија со 3,007, од кои 18,3 проценти се во употреба.

Се наведува дека со овој потег, Apple и Samsung ќе станат најголемите извори на приход од 5G патент за Huawei. Како што знаете, обете брендови се меѓу најдобрите компании за продажба на уреди во светот и минатата година се фокусираа на 5G телефони.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments