IBM го произведува првиот чип со 2nm технологија во светот!

IBM тврди дека процесорите од 2nm што ги произведува ќе трошат 75% помалку енергија од процесорите базирани на 7nm.

IBM тврди дека направил огромен скок напред во технологијата на чипови со производство на првиот чип 2nm. Компанијата вели дека стиска 50 милијарди транзистори во чип со големина на ноктот. Според IBM, новата архитектура ќе обезбеди 45 проценти подобрување на перформансите во однос на постојните чипови базирани на 7nm од производителите на процесори. Соодветно на тоа, можеме да кажеме дека повеќето процесори базирани на 2nm ќе обезбедат подобар биланс на перформансите и подобрена ефикасност на енергијата.

Мобилните уреди со процесори базирани на 2nm можат да имаат до четири пати подолго траење на батеријата од 7nm чипсетите. IBM тврди дека на овој начин, паметните телефони ќе треба да се полнат само на секои четири дена. Според компанијата, автономните возила можат побрзо да детектираат и да реагираат на предметите, додека лаптопите ќе можат да постигнат брзина со користење на вакви процесори. Компанијата вели дека оваа технологија ќе има корист и од областите како што се ефикасноста на енергијата во центарот за податоци, истражувањето на вселената, вештачката интелигенција, квантниот компјутер, 5G, па дури и 6G.

Чиповите M1 и A14 на Apple беа првите 5nm процесори на TSMC, заедно со Kirin 9000 на Huawei минатата есен. Покрај тоа, Snapdragon 888 на Qualcomm исто така беше произведен со 5nm технологија на Samsung. Исто така, другите производители како AMD и Qualcomm во моментов сè уште се базираат на чиповите на TSMC со 7nm. Intel користи чипови од 10nm и 14nm и има за цел 2023 да премине на 7nm чипови. Сепак, чиповите на Intel имаат поголема густина на транзистор од нивните конкуренти со исти вредности на nm, па затоа е потребно да се разгледаат различни параметри за споредба.

Конечно, треба да се напомене дека сè уште не е јасно кога процесорите со 2 nm произведени од IBM ќе се сретнат со потрошувачите.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments