iMac со прилагодена конфигурација и процесор i9 го победува iMac со M1 процесор!

24-инчен iMac со процесор Apple M1 се соочува со нарачан Core i9 21,5-инчен iMac.

Иако новиот 24-инчен iMac со процесор Apple M1 се претстави добро, се покажа дека надградбата на претходната генерација 21,5-инчен ‌‌iMac‌ با процесор Intel Core i9 може да се претстави слично или уште подобро.

Новиот 24-инчен iMac е до 56 проценти побрз од претходната генерација на 21,5-инчен iMac што го заменува со процесор Intel. Актуелниот врвен јiMac со 21,5 инчи се напојува со процесор Intel Core i5. Десктоп компјутерот, пак, претходно беше понуден со Intel Core i7.

Во своето последно видео, Јутјуберот Лук Миани реши да ја опреми претходната генерација 21,5-инчен јiMac со најновиот процесор Core i9 на Интел. Исто така, треба да подвлечеме дека ова е конфигурација што официјално не ја нуди Apple.

Надвор од кутијата, 21,5-инчниот ‌iMac‌ имаше процесор Intel Core i3 8100, 8 GB RAM, Radeon Pro 555X графика и 256 GB SSD простор. Miani го надгради системот за да вклучи Intel Core i9 9900 и 32 GB RAM меморија. Вкупниот 21,5-инчен јiMac чинеше 1.250 долари, вклучително и надградби. Спротивно на тоа, основната 24-инчна ‌iMac با 8 GB RAM меморија што се користи во репер чини 1,299 долари.

На раните тестови фокусирани на графика како Geekbench 5, ‌M1‌ ‌iMac го надминува Intel Core i9 со 7.700 поени, во споредба со 7.400 поени. Во компјутерските тестови на Geekbench, ‌M1‌ ىiMac освои 20 000 поени, додека 21,5-инчниот ‌‌iMac‌ با Radeon Pro 555X постигна 15,789 поени.

На страната на повеќе компјутерско-центрични тестови како Cinebench, Intel Core i9 постигна 9,214, додека ‌M1‌ ‌iMac‌ постигна околу 7,500. Исто така, во тест за рендерирање на блендер, на ‌M1‌ јiMac му се потребни околу 6 минути за да се направи примерок од проектот, додека ‌iMac 21,5-инчен направен по мерка, го завршува за 3 минути и 30 секунди. Дополнително, вреди да се напомене дека мешалка на ‌M1‌ работи на Розета. Ова значи дека има мал недостаток во перформансите.

Подолу можете да го погледнете целото видео.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments