Инкогнито режимот на Chrome може да го чини Google 5 милијарди долари!

eps 10

Google се соочува со голема тужба заради функцијата Инкогнито режим во Chrome.

И покрај функцијата Инкогнито режим во интернет прелистувачот Chrome, Google се соочи со тужба поради следење на корисниците. Според извештајот на Блумберг, во тужбата се тврди дека компанијата треба да престане и со набљудување од страна на серверот, а неговиот неуспех да го запре ваквиот мониторинг ги крши федералните закони за прислушување Судската постапка е во износ од 5 милијарди долари за Google или најмалку 5000 УСД по кршење на милиони корисници.

Google се обиде да се извлече од случајот врз основа на најавата за режимот Инкогнито на Chrome. Тука, ја забележавте пораката „вашата активност е сè уште видлива за веб-страниците што ги посетувате“, прикажана секогаш кога ќе го започнете режимот. Од друга страна, судијата на американската област Калифорнија, Луси Ко, нагласува дека тоа не е доволно. Судијата Кох изјави дека судот заклучил дека Google не ги информирал корисниците за наводното собирање податоци додека корисникот бил во режим на приватно прелистување.

Google објави дека остро се спротивставуваат на овие обвинувања и дека ќе се бранат жестоко. Нагласено е дека режимот Инкогнито во Chrome им дава на корисниците можност да прелистуваат на интернет без да бидат снимени нивните активности на нивните прелистувачи или уреди. Споделено е дека веб-страниците можат да собираат информации за активноста на прелистување за време на сесијата, како што е наведено во описот, секогаш кога ќе се отвори ново табулаторот за инкогнито.

Компанијата наведува дека режимот „Инкогнито“ не го користи постојното складирање на колачиња, само ги елиминира колачињата создадени на крајот од сесијата, историјата и податоците за автоматско пополнување и не обезбедува „непобедливост“ со промена на начинот на работа на веб-страниците.

Со нетрпение очекуваме како ќе резултира случајот.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments