Индустријата за ракавици раѓа нови милијардери

Индустријата за ракавици раѓа нови милијардери

Годината е добра и за компаниите кои произведуваат ракавици и за нивните основачи. Во Малезија која произведува околу 65% од светските гумени ракавици сега има најмалку четири милијардери чие богатство е вградено во индустријата, од кои двајца се милијардери оваа година.Основачот на Супермакс е најновата членка што му се придружи на клубот, со чиста вредност од околу 1 милијарда американски долари.

Зголемената побарувачка предизвикана од епидемијата на коронавирус ги зголеми акциите на компаниите кои создаваат заштитни мерки. Таи Ким Сим го основаше Супермакс со својата сопруга во 1987 година. Компанијата стана првиот производител што користеше своја марка на ракавици како одговор на повикот од владата да ги бренди малезиските производи. Компанијата сега извезува во повеќе од 160 земји.

Lim Wee Chai

Малезија стана главен производител на ракавици во осумдесеттите години на минатиот век кога побарувачката започна да се зголемува како резултат на епидемијата на СИДА.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments