Иновативните роботи на Facebook ги обвитуваат оптичките кабли околу далноводите

Иновативните роботи на Facebook ги обвитуваат оптичките кабли околу далноводите

Фејсбук во соработка со ULC Robotics создава робот кој преку кабли со оптички влакна би можел да го донесе Интернетот во области каде што претходно беше недостапен.

Вообичаено оптичките кабли ce поставени во подземни канали што е многу скапо решение ако каналите веќе не постојат така што Фејсбук планира да спроведе оптички кабли користејќи поретка метода позната како спирална обвивкасо што ќе обезбеди пристап до Интернет на голем број на корисници.

Aнгажиран e искусен дизајнер на кабел Вејн Кахмар кој во соработка со Фејсбук дизајнираше оптички кабли со дијаметар од 4 милиметри а  и голема јачина и отпорност на висока температура.Типичен оптички кабел тежи околу 113 кг во опсегот од 1 км додека овој кабел тежи само 12 кг.

Кабелот со оптички влакна е еден од најбрзите начини за пристап до Интернет и не е скап само по себе, но скап е за инсталирање, особено во руралните и оддалечените региони каде нема телекомуникациска инфраструктура или е во лоша состојба.ULC Robotics со седиште во Yorkујорк му помогна на Фејсбук да излезе со дизајн на робот што ќе ги исполни сите овие барања.

Making aerial fiber deployment faster and more efficient

To make fiber more broadly available and affordable for people around the world, Facebook Connectivity, in collaboration with several partners, is developing a robot to safely deploy a specialized fiber-optic cable on medium-voltage power lines. Read more: https://engineering.fb.com/connectivity/aerial-fiber-deployment/

Posted by Facebook Engineering on Monday, July 13, 2020

Овој начин на инсталирање на оптички кабли може да ја подобри брзината на Интернет во домаќинствата но и во половина од светската популација кадее сè уште немаат пристап до Интернет.Фејсбук забележува дека тестирањето на овој систем за инсталација на оптички кабли нема да започне до следната година.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments