Десктоп и мобилни процесори Intel Alder Lake се ставени на тест!

16-јадрените десктоп и 14-јадрени мобилни процесори на Intel беа ставени на тест.

Повеќе тестови за репери на 16-јадрени десктоп и 14-јадрени мобилни варијанти на процесорите Alder Lake на Intel со графика Xe излегоа во јавноста од сметките на Twitter и Leakbench и Benchleaks. Двата чипа се базираат на графичката архитектура на следната генерација на Xe-LP и Xe-HPG, а репер ни ги покажува особено броевите на OpenCL.

Прво да започнеме со работната површина. Процесорот Intel Alder Lake Desktop има 16 јадра и 24 нишки. Ова е исто така значајно бидејќи првите 8 (Златна Кове) и 8 (Гракомон) основни конфигурации за да добиваат 30 MB меморија L3. Додека основната брзина на часовникот на чипот е 1,80 GHz, максималните брзини на турбо часовникот се непознати поради погрешно известување за брзината на часовникот во софтверскиот пакет Geekbench 5. На чипот што се користи на тестот се наоѓа и интегрирана графика Xe-LP со вкупно 32 AB или 256 јадра кои работат на 1.500 MHz. Користениот чип освои 8647 поени во споредба со UHD Graphics 750 iGPU во процесорите на Rocket Lake според перформансите, што може да се смета за значително подобрување.

UHD Graphics 750 имаше просечна оценка 7974. Затоа, не би било погрешно да се каже дека новиот чип доживеа зголемување на перформансите од 8,5%. Сепак, iGPU на Олдер Лејк е со 200 км повисок час. Освен овие, може да се очекува 5-10% зголемување на перформансите на графиката со најновата верзија во споредба со првата генерација на архитектурата Xe-LP.

Од друга страна, мобилниот процесор Intel Alder Lake има дизајн од 14 јадра и 20 нишки. Мобилниот процесор е базиран на 6 (Golden Cove) и 8 (Gracemont) основни конфигурации. Процесорот, кој е чип Alder Lake-P ES, има основен часовник од 800 MHz и турбо часовник до 4,0 GHz. Сепак, ова не се строго конечни брзини на часовникот. Чипот, исто така, пакува 24 GB меморија L3 и е тестиран со 96 EU UHD Xe-LP графички процесор. Користениот чип има 768 јадра и максимална брзина на часовникот е 1.200 MHz. Не можеме со сигурност да кажеме дали чипот наведен како меморија од 1,5 GB е интегриран или посебен чип.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments