Intel со Mobileye планира да доминира во пазарот на автономни возила!

Intel наведува дека до 2023 година автономните возила ќе бидат подготвени за комерцијална употреба, предводени од организација насочена кон технологии за автомобили без возач, наречени Mobileye.

Поминаа скоро 4 години откако Intel ја купи компанијата Mobileye. Mobileye е водечки снабдувач на хардвер и софтвер кој направи различни достигнувања во развојот на автомобили без возач и ги напојува системите во овој сектор. Имајќи 70% удел на пазарот во автономно возење пред неколку години, оваа компанија има за цел да достигне позиција што може да го води развојниот сектор за автономно возење, особено со ефект на пандемискиот период. Од друга страна, Intel се надева на комерцијална употреба на автономни возила што работат на база на Mobileye најдоцна до 2023 година, во согласност со оваа цел.

Mobileye во понеделникот објави дека нејзината технологија за возење самостојно ќе се вика марката Mobileye Drive. Компанијата го опиша Mobileye Drive како „автономен систем со клуч-клуч подготвен за комерцијална дистрибуција во големи размери“. Овој систем ќе има 13 камери, три LIDAR со долг дострел, шест LIDAR со краток дострел и шест радари. Меѓу најавените во објавата, споменатиот хардвер ќе работи и под контрола на процесорот Mobileye EyeQ 5. Покрај тоа, Mobileye вели дека системот Drive ќе биде подготвен за комерцијална употреба до 2023 година. Ако ова се случи, тоа веројатно ќе има голема реперкусија. Во последните пет години, повеќето иницијативи за автомобили без возачи објавија датум на лансирање на напред, но сите мораа да бидат откажани подоцна.

Покрај тоа што има силни односи со големите производители на автомобили, Mobileye планира да го пласира системот Drive со не-производители на автомобили. Mobileye во понеделникот објави дека ќе ја продаде технологијата Mobileye Drive на Udelv, автономна компанија за дистрибуција. Со ова партнерство, Udelv планира да произведе најмалку 35.000 роботи за испорака со Drive поддржан помеѓу 2023 и 2028 година. Mobileye се надева дека ова ќе биде прва продажба на системот Drive. Меѓу предвидувањата е дека компанијата ќе добие голем замав во индустријата за автономни возила со договорите што ќе ги склучи во иднина.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments