Интел ги потврди работните десктоп процесори на 11-та генерација Rocket Lake кои доаѓаат на почетокот на 2021 година.

Само пред најавата на следната генерација на AMD за Зен 3.

Интел потврди дека работните десктоп процесори на 11-тиот генератор Rocket Lake ќе излезат некаде во првиот квартал од 2021 година, со поддршка за PCIe 4.0.

Времето на објавување на Интел веројатно не е случајно. AMD утре ќе ги претстави своите први процесори базирани на нејзината архитектура од следната генерација Zen 3 за десктоп компјутери, што речиси сигурно ќе обезбеди најголема конкуренција за доминацијата на Intel за компјутерите со голема моќност досега. Потврдата на Intel дека има свои нови чипови следната година се чувствува како потсетник за градителите на компјутери дека постојат достапни опции надвор од без оглед на светлиот хардвер што го најавува AMD.

Додека вестите на Intel се нејасни кога станува збор за вистински датум на објавување, Видеокард известува дека чиповите треба да пристигнат во март 2021. Новите чипови Rocket Lake-S исто така се вели дека се компатибилни со постојните матични плочи од серијата Intel, кои треба да биди корисен за секој што сака да ја надополни следната година кога ќе стартуваат новите чипови.

Wccftech, исто така, има уште неколку информации за тоа што да очекува од следното големо обновување на Intel на своите десктоп процесори, за кои сè уште се очекува да го користат истиот процес од 14nm што го користи Intel со години. Сепак, Wccftech тврди дека Интел ќе врати некои од подобрувањата во архитектурата што ги имаше со Willow Cove архитектурата од своите 11-ти генерални мобилни процесори, што треба да понуди уште посуштински надградби и покрај фактот дека Интел не успеа да ги објави своите десктоп производи од 10nm уште

Покрај PCIe 4.0, новата постава на Rocket Lake-S исто така се очекува да ја понуди новата Xe графика на компанијата, заедно со интегрираната поддршка на Thunderbolt 4 (и USB4).

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments