Intel ќе инвестира 20 милијарди долари за нови фабрики!

Новиот извршен директор Пат Гелсингер најави дека ќе направат значителни промени за време на настанот Intel Unleashed: Engineering the Future. Гелсингер објави дека Intel планира најголем дел од производството на чипови да го пренесе во објекти на трети страни. Дополнително, Intel ќе инвестира 20 милијарди долари во нови фабрики во Аризона и ќе започне да произведува чипови за други компании. Во овој момент, беше спомената новата филијала на компанијата наречена Intel Foundry Services.

Од 2023 година, Intel сака да ги искористи надворешните капацитети и за потрошувачите и за деловните чипови, вклучувајќи ги TSMC, Samsung и GlobalFoundries. Од друга страна, Intel Foundry Services ќе развие основни чипови x86, ARM и RISC-V за надворешни клиенти со користење на технологијата на производство на компанијата. Локацијата на објектите на Интел во САД и Европа, за разлика од TSMC, исто така ќе им обезбеди предност да добијат дозвола од владата. Меѓу неговите партнери се споменуваат IBM, Qualcomm, Microsoft, Google и други брендови.

Инвестициите од 20 милијарди долари на Intel во нови фабрики во Аризона, кои ќе го прошират постојниот кампус Ocotillo, исто така се направени во критично време. Со глобален недостиг на полупроводници, пристигнувањето на капацитетите на Интел ќе им отвори нови патишта на компаниите за снабдување чипови потребни за сè, од нови конзоли за видео игри до нови комбиња. Гелсингер ветува и дополнителни најави за проширување во САД, Европа и на други места во светот. Покрај тоа, Intel најави нова соработка за истражување и развој со IBM која се фокусира на создавање на технологии за логика и пакување од следната генерација, но деталите допрва ќе се споделуваат.

Компанијата, исто така, објави планови за правење духовен наследник на конференцијата Intel Forum за развивачи со нов настан за иновации во Intel, закажан за октомври во Сан Франциско, како дел од новата серија настани, Intel One.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments