Intel сака да стави крај на постарите USB-порти

Intel сака да стави крај на постарите USB-порти на лаптопите со USB 4

УСБ-технологијата е составен дел од нашите секојдневни животи, што ни овозможува лесно и брзо поврзување на нашите омилени уреди со периферни додатоци.

Овој популарен стандард го развива Форумот за имплементатори на USB (USB-IF), кој веќе се подготвува за масовно претставување на USB 4.

Најголема предност на стандардот е максималната брзина, која сега ќе достигне 40Gbps или двојно повеќе од 20Gbps понудени од USB 3.

Идните уреди со USB 4 порти ќе можат да работат во неколку режими, вклучително и трансфери на податоци со 10Gbps.

Постои тенденција новите верзии на USB да бидат наназад компатибилни со претходните, што значи дека можете да поврзете периферна уред USB 2.0 со порта USB 4.

Информациите што содржат ID на уредот за претстојната серија на USB 4 контролери сега излегоа на Интернет. Компанијата ќе понуди три различни варијанти со имињата 0x9A1B, 0x9A1D и 0x9A13.

Податоците откриваат дека Интел работи на поддршка за USB 4.0 и USB 3.2, но не се споменуваат постарите хардверски конфигурации USB 2.0 / 1.1, како и USB Power Delivery 3.0.

Така, компанијата ќе се обиде да го стандардизира новиот USB Type-C конектор, постепено напуштајќи го USB Type-A.

Водечките производители на лаптопи нема да бидат присилени да додаваат постари порти на USB Type-A на уреди кои имаат и USB 4.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments