Intel создаде робот што може да го контролира телефон

Intel го именуваа својот производ OpenBot

Роботите можат да прават се повеќе и повеќе работи и не мора да се продаваат по високи цени за да ви бидат корисни.

Научниците од Intel исто така се заинтересирани за вакви роботи, па дури и создаваат свој прототип за само 50 долари. Инженерите на компанијата го именуваа својот производ „OpenBot“ и неговиот концепт е да ги претвори паметните телефони во целосно функционални роботи кои исто така можат да се движат.

Идејата е минијатурната роботска машина да користи сензори на мобилни уреди и да има пристап до отворен софтверски систем како Андроид.

Ова ја елиминира можноста за инвестирање на дополнителни трошоци во набавка на специјализиран хардвер и во склопување на роботи.

OpenBot го развиваат професионалци од Intel токму за да покажат дека тоа е можно.

Компанијата не е толку заинтересирана за квалитетот на камерите или процесорот.

За целите на проектот, основни сензори како што се GPS, Wi-Fi, Bluetooth, мобилни модеми и чипови кои гарантираат функционалност на AI, се важни.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments