Прикажан графички процесор за звук Intel Xe-HP Arctic!

Се појавија детали за графичките процесори Intel Xe-HP Arctic Sound фокусирани на центарот за податоци.

Моделите на графички процесори во центарот за податоци засновани на архитектурата Xe-HP се очекува да бидат објавени од Intel во наредните месеци. Неодамна, Лабораторијата на Игор објави слики со компјутерски картички базирани на GPU врз основа на Xe-HP GPU, со кодно име Arctic Sound и откри некои прелиминарни карактеристики.

Едно парче Intel Arctic Sound 1T се карактеризира со GPE на Xe-HP со 384 EU, како и 16 GB HBM2E меморија што нуди најголем ширина на опсег до 716 GB / s. Акцелераторот е краток плоча со еден слот со целосна висина оценета со 150W TDP.

Картичката Arctic Sound 2T носи дво-плочки GPU на Xe-HP, 960 EU (480 × 2) и 32 GB HBM2E DRAM. Забрзувачот користи фактор на формата на целата должина во целосна висина (FLFH) и е оценет како 300W TDP.

Архитектурата Intel Xe-HP е многу различна од архитектурата Xe-LP на компанијата, како што ја знаеме од графичките процесори на Iris Xe. Картата Xe-HP поддржува повеќе формати на подвижна точка, повеќе специфични упатства за процеси, инструкции за конволуција DP4A за длабоко учење и XMX екстензии на Intel.

Ориентирани кон центарот за податоци графички процесори Xe-HP користат комплетно нови единици за извршување со разни подобрувања на IPC. Графичките графички процесори со поддршка за меморија HBM2E се направени со помош на оптимизирана за ефикасноста на Интел технологијата за процеси на 10nm SuperFin.

Интел сега им овозможува на некои од своите клиенти да прегледаат компјутерски картички Arctic Sound кои носат еднослојни и двослојни апликации Xe-HP. Плановите на Intel на Xe-HP не се целосно јасни во овој момент бидејќи компанијата никогаш не ги детализирала. Во меѓувреме, бројот на ЕУ на овие две картички е малку помал отколку што се очекуваше. Нема информации за конфигурациите што Intel планира да ги испрати овие картички.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments