Објавени scalable (проширувачки) процесори Xeon Ice Lake од Intel!

Intel Ice Lake Xeon скалабилните процесори можат да покажат 74 проценти подобри перформанси на AI од претходната генерација.

Најави трета генерација на Xeon скалабилни процесори изградени од Intel за центри за податоци и што било друго што бара ова ниво на сложеност во компјутерите. Intel Ice Lake Xeon Scalable процесорите доаѓаат со забрзување на AI со користење на DL Boost. Интел потенцира дека овие процесори се единствените чипови за центри за податоци со вештачка интелигенција и ветуваат 74 проценти подобри перформанси на AI од претходната генерација.

Новите процесори со скалабилни Xeon од семејството Ice Lake го напуштаат процесот на 10 nm. Подобрување од 46 проценти е споменато во обичните оптоварувања. Во споредба со 5-годишен систем, компанијата ветува подобрување од 265 проценти во просечната изведба. Секој процесор може да има до 40 јадра и поддржува до 8 DDR4-3200 меморија по приклучок и PCIe Gen 4 до 64 ленти.

Друга работа на која Intel привлекува внимание е крипто забрзување. Ова значи подобра изведба во криптографските алгоритми. Intel изјави дека влијанието ќе го почувствуваат оние што се занимаваат со, како што го нарекува, голем обем на работа за криптирање.

Платформата исто така вклучува постојана меморија Intel Optane серија 200, Optane SSD P5800X и SSD D5-P5316 NAND SSD-дискови, како и мрежни адаптери на сериите Ethernet 800 и најновите Intel Agilex FPGA. Нови N-SKU чипови се исто така достапни за вмрежување, ветувајќи 5G достигнувања со 62 проценти подобри перформанси.

Intel споделува дека повеќе од 800 даватели на услуги во облак користат Xeon скалабилни процесори и оваа година сите водечки даватели на услуги во облак ќе користат услуги напојувани од чиповите од третата генерација.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments