iPhone 13 Pro моделите можат да користат Samsung 120 Hz LTPO OLED дисплеј!

Се шпекулира дека панелите на Samsung 120 Hz LTPO OLED може да се користат на новите модели на IPhone 13 Pro.

Samsung минатата година започна да користи дисплеи со висока брзина на освежување во своите паметни телефони. Од друга страна, Apple сè уште не ја имплементирала оваа технологија во своите IPhone-и, иако има очекувања од страната на IPhone 12. За компанијата се тврдеше дека користи дисплеи со брзина на освежување од 120 Hz во серијата iPhone 12, но поради загриженост за траење на батеријата, екраните со високи стапки на освежување не беа преферирани во сериите iPhone 12. Сега, се известува дека компанијата со седиште во Купертино одлучила да ги користи LTPO OLED панелите на Samsung во серијата iPhone 13.

Apple ќе ги користи LTPO OLED панелите на Samsung Display со променлива брзина на освежување од 120 Hz во серијата iPhone 13, се вели во извештајот на The Elec. Исто така, според извештајот, веќе се направени нарачки за нови панели. Samsung ќе развие линија за производство на панели, ексклузивни за Apple, за дисплеј LTPO и ќе започне да ги испорачува панелите кон крајот на оваа година. Како што се наведува, Samsung му гарантира на Apple 30.000 LTPO OLED панели месечно, но ќе започне да испорачува до 70.000 LTPO OLED панели откако ќе заврши развојот на производната линија.

LTPO OLED панелите трошат помалку енергија во споредба со обичните OLED панели бидејќи може да ја променат брзината на освежување на екранот. На пример, при прелистување на корисничкиот интерфејс, стапката на освежување може автоматски да се префрли на 120 Hz, додека може да падне на 30 Hz или 60 Hz додека гледате видео. Кога нема ништо на екранот, стапката на освежување паѓа на 1 Hz, со што се заштедува енергија.

Конечно, да напоменеме дека очекуваме Apple да донесе екрани со променлива брзина на освежување од 120 Hz само на iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments