Исчезнувањето на предупредувањата за апликацијата Covid-19 предизвикува аларм.

Цела недела постои загриженост од корисниците на апликацијата NHS Covid-19 за вознемирувачки сигнали кои брзо исчезнуваат.

Сега Одделот за здравство вели дека работи на исправка – но предупреди дека може да потрае некое време.

Прашањето се однесува на апликацијата Англија и Велс, но не и на Шкотска или Северна Ирска.

Предупредувањата се генерирани од основната рамка на Apple и Google наместо самата апликација, но тие предизвикуваат тревога и конфузија.

Ли Стенли, кој вели дека ја инсталирал апликацијата минатиот четврток, веднаш штом била достапна, ја видел оваа порака како трепка: „Можна изложеност на Ковид-19. Некој што бевте во близина, пријавил дека имал Ковид-19. зачувани “.

Тој рече: „Кога кликнав на тоа за да го отворам известувањето за да видам што се случи, тоа не стори ништо“.

Бидејќи беше во Бирмингем, за што апликацијата му кажуваше дека е на високо ризично ниво, тој беше природно загрижен.

Тој навлезе во веб-страницата на апликацијата за понатамошни совети: „Во најчесто поставуваните прашања, постои„ што да се прави ако апликацијата ви каже дека сте биле во близина на некој што има Covid-19 “. И тоа ви кажува да се самоизолирате за 14 дена “.

Но, кога тој се огласи на Твитер, многу луѓе му рекоа дека ова може да биде лажен аларм.

“Не знам дали е тоа така или не. Тоа е збунувачката работа”.

Како да ја користите апликацијата за пронаоѓање контакти на Англија и Велс
Апликација NHS Covid-19: 12 милиони преземања и многу прашања
Всушност, Министерството за здравство цела недела нагласуваше дека луѓето не треба да бидат загрижени од овие предупредувања, кои потекнуваат од основниот систем за известувања за изложеност на Google на Google

Единствените известувања што се важни се појавуваат во самата апликација, велејќи ви дека треба да одите во изолација и да започнете часовник за одбројување или да предупредувате дека локацијата каде што сте се пријавиле е назначена точка на вирус.

Таа порака добиена од Ли – и многу други – само сигнализира дека следењето на контактот со Bluetooth работи и оствари контакт со некој заразен со Covid-19. Но, тој контакт не го исполнува прагот поставен од научниците кои ја советуваат NHS, колку што е доволно значаен за да присили некого во изолација.

Зошто не е поправено?
Но, има прашања зошто тимот на апликации не се преселил да се справи со проблем што продолжува да предизвикува загриженост.

На крајот на краиштата, потврдив дека корисниците на апликациите во Шкотска и Северна Ирска, кои исто така го користат системот „Гугл на Apple“, не ги добиваат истите предупредувања.

Се чини дека тоа може да се должи на фактот дека тие користат понова верзија на софтверот од онаа со која апликацијата NHS започна минатата недела.

Apple посочи дека ова не треба да биде премногу незгодно за да се поправи. „Не е тежок лифт“ вака го кажа еден извор.

Оваа недела се боревме да добиеме одговори од тимот на апликации и Одделот за здравство за тоа како имаат намера да се справат со проблемот.

Рано во петокот, ни беше кажано дека се работи на ажурирање за решавање на ова прашање, но дека тоа може да трае со недели.

Исто така, беше предложено дека брзото исправување може да доведе до прекинување на протокот на податоци до апликацијата, што го прави помалку точен во проценувањето на тоа што е близок контакт.

„Лошо дизајниран“
Лук Редпат, развивач кој е запознаен со Apple Google API (Интерфејс за програмирање апликации), има симпатии со тимот на NHS, чувствувајќи дека технолошките гиганти треба да преземат одредена вина: „Ова се должи на лошо дизајнираниот API. на прво место.”

Накратко, API е рамка што им овозможува на различни апликации да зборуваат едни со други.

Лук исто така рече дека ажурирањето на апликацијата за користење на најновата верзија на API може да се покаже предизвик, бидејќи на крајот може да се исклучат уште повеќе телефони.

Но, тој смета дека сè уште постои начин да им се даде на луѓето уверување на краток рок.

„Тие би можеле значително да ја подобрат состојбата со подобрување на корисничкото искуство во апликацијата. Може да прикажете нешто што појаснува дека, да, ја добивме потенцијалната изложеност, но ние го потврдивме и не е за што да се грижите.

Самиот добил едно од предупредувањата, Лук разбира колку можат да бидат вознемирувачки: „Дури и ме натера да се чувствувам вознемирен – и јас сум развивач“.

Генерално, апликацијата NHS Covid-19 има успешно лансирање, со повеќе од 14 милиони преземања во првата недела. Но, ако една од нејзините цели е да ги предупреди луѓето за ризиците со кои се соочуваат и да го сменат нивното однесување, тогаш сигурно е дека крајниот аларм што ги збунува и загрижува мора да биде приоритет.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments