Историјата на Wi-Fi-мрежна технологија

Историјата на Wi-Fi-мрежна технологија

Wi-Fi мрежна технологија што ја користи радио бранови за да овозможат брз пренос на податоци на кратки растојанија.

Wi-Fi  технологијата има свое потекло во одлуката во 1985 година од страна на Федералната комисија за комуникации на САД.WECA ја именуваше новата технологија Wi-Fi. Воведени се последователни IEEE стандарди за Wi-Fi за да се овозможи поголем опсег.Оригиналниот стандард 802.11 дозволи максимална стапка на пренос на податоци од само 2 мегабити во секунда (Mbps); 802.11n воведен во 2007 година има максимална стапка од 600 Mbps.

Според IEEE Wi-Fi стандардите достапните фреквенциски опсези се поделени на неколку посебни канали.Овие канали се преклопуваат во фреквенцијата и затоа Wi-Fi користи канали што се далеку оддалечени.Популарноста на Wi-Fi расте стабилно.Wi-Fi дозволувалокални мрежи (LAN) да работат без кабли и жици што го прави популарен избор за дома и деловни мрежи. 

Некои градови имаат изградено бесплатни мрежни Wi-Fi мрежи.Се нарекува верзија на Wi-FiWi-Fi Direct овозможува поврзување помеѓу уредите без LAN .

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments