Издавачи бараат 15% приход од Apple

Издавачите го прашуваат Apple за истиот 15% договор со AppStore што го има Amazon

Digital Content Next која претставува издавачи како NewYork Times, WallStreet Journal, Bloomberg, Washington Post побара од Apple да му ја даде истата зделка од 15% за акција што ја дава на Amazon.

Amazon има договор со Apple за Prime Video преку кој дели само 15% од приходите од претплати со компанијата.

Обично, уделот на приход е 30% за сите набавки во апликација направени преку App Store на iOS уредите.

Apple дури им дозволи на некои услуги на стриминг да користат свои начини на плаќање претходно оваа година, дозволувајќи им да го заобиколат целосно механизмот за плаќање и уделот на приходите на Apple.

Додека договорот од 15% за споделување приходи што го бара Digital Content Next е инспириран од договорот со Amazon, типот на апликации што тие ги претставуваат се сосема различни од услугите за стриминг.

Сепак, програмерите сè повеќе бараат Apple да го намали или да го намали својот удел во приходот или да отвори App Store за да овозможи алтернативни механизми за плаќање.

Според Bloomberg, извршниот директор на Digital Content Next во писмото до извршниот директор на Apple Тим Кук напиша:

„Би сакале да знаеме какви услови треба да ги исполнат нашите членови – високо квалитетни компании за дигитални содржини – за да се квалификуваме за амазонскиот аранжман што го добива за својата апликација Amazon Prime Video во AppStore на Apple”.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments