Астрофизичарот предупредува: Изградбата на 4G мрежа на Месечината ќе го оневозможи проучувањето на вселената.

Радиотелескопите на Земјата веќе се борат со пречки предизвикани од сигналите на мобилните телефони на Земјата.

Нов извор на вакви сигнали на Месечината ќе го направи истражувањето на вселената и потрагата по слаби сигнали уште потешко.

Кога NASA минатиот месец објави дека ќе изгради 4G телекомуникациска мрежа на Месечината во соработка со Нокиа, многумина беа скептични. Но, НАСА ги објасни своите планови сакајќи Месечината да стане база за понатамошно истражување на вселената.
Сепак, астрономите не се најсреќни со ваквите планови. Како што напиша Ема Александар, докторанд по астрофизика на Универзитетот во Манчестер во дискусијата објавена во „Разговор“, изградбата на мобилна мрежа на Месечината може да го направи невозможно понатамошното истражување на вселената.

Радио мешањето е долгорочен непријател на радиоастрономите, рече Александар.

Таа предупреди дека копнените радиотелескопи веќе се борат со пречки предизвикани од сигналите на мобилните телефони на Земјата. Нов извор на вакви сигнали на Месечината ќе го направи истражувањето на вселената и потрагата по слаби сигнали уште потешко.

Неодамнешната анализа на влијанието на сателитите Старлинк во ниската орбита на Земјата покажа дека радиотелескопите, поради мешање во радиофреквенциите, ќе бидат 70 проценти помалку чувствителни на сигналите од вселената. И тоа е предвидено дека Starlink нема повеќе од 6.400 сателити во орбитата.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments