Изведувач на Google обвинет за вработување надвор од работните места како одмазда за синдикалната кампања.

Работните места беа преместени во Полска „за да ги обесхрабрат вработените да се занимаваат со овие активности“, тврди НЛРБ.

Изведувачите на Google кои неодамна се здружија велат дека нивните работни места полека се испраќаат во Полска. Во четвртокот, Националниот одбор за работни односи (НЛРБ) поднесе жалба во која се поставени наводите против HCL America, инженерски и ИТ-договор, кој работи со Google во Питсбург.

Добиена од Матична плоча, жалбата тврди дека работните места се аутсорсинг како одмазда за легитимната активност на синдикатот. Особено, НЛРБ вели дека однесувањето се случило „затоа што вработените ја формирале, се придружиле и и помагале на Унијата и се занимавале со заеднички активности и да ги обесхрабри вработените да се занимаваат со овие активности“.

Ниту еден од погодените работници не е легален вработен во Google, но тие се специјализирани за инженерски и ИТ задачи за HCL. Изведувачите гласаа за синдикализирање во 2019 година, организирање под синдикатот на Обединетите челичари. Според жалбата, компанијата не успеала да се договара со новоформираната единица и ја пренесе работата што претходно ја презеде тимот на работници во странство во Краков, Полска.

Google не одговори на барање за коментар.

Договорните работници биле значаен аспект на активизмот на вработените во Google, вклучително и јавно меморандум испратен во март од страна на вработените со полно работно време во март, со кој се бара подобар третман на договорената работна сила.

Вработените во привремена работа, продавач и договор, се побројни од вработените во Google со полно работно време и обично се соочуваат со пониски плати и помала безбедност на работното место. Во мај, Google нагло укина над 2000 влезни договори, повикувајќи се на мерки за намалување на трошоците поттикнати од глобалната пандемија. Бидејќи работниците сè уште не биле под договор, мерките законски не се сметале за отпуштања и како резултат, работниците не биле квалификувани за осигурување од невработеност.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments