Jeff Bezos ветува дека Амазон брзо ќе се бори против климатските промени.

Гигантот на мало ветува дека ќе ги исполни климатските цели пред предвидениот рок.

Денес, извршниот директор на Амазон,Jeff Bezos, објави масовна нова обврска за борба против климатските промени, наречена Климатска заложба. Тој вели дека Амазон ќе работи на драстично намалување на емисиите на јаглерод со крајна цел да стане неутрален јаглерод до 2040 година – сето тоа е дел од обидот да се избегнат некои од најкатастрофалните ефекти на климатските промени.

Целта на залогот е 10 години порано од најамбициозната верзија на климатските цели на Парискиот договор, чија цел е светот да стане неутрален од јаглерод до 2050 година. Безос вети дека Амазон редовно ќе ги мери и пријавува емисиите, ќе спроведува стратегии за декарбонизација , и да ги неутрализира сите преостанати емисии. Други компании исто така се поканети да се пријават на обврската.

Целта на Безос е 80 проценти од употребата на енергијата на Амазон да биде обновлива до 2024 година. До 2030 година, Безос се надева дека ќе управува со Амазон само на обновливи извори. Безос вели дека сака Амазон да биде пример за други компании, поради што тој вели дека Амазон ќе биде првата компанија што ќе го прифати новиот залог.

На сцената и се придружи на Безос, поранешната извршна секретарка на Рамковната конвенција на Обединетите нации за климатски промени. „Ние сме неверојатно благодарни што Jeff го прави ова“, рече Фигерес. „Повеќе не играме куќа. Ова навистина сега е вонредна состојба “.

Денешното соопштение доаѓа еден ден пред илјадници вработени во Амазон да ветат дека ќе ја напуштат работата во знак на протест против загадувањето на компанијата и поддршката на компаниите со фосилни горива и негирачите на климата. 15.500 вработени во Амазон кои изјавија дека ќе излезат на 20 септември ќе се приклучат на масовните демонстрации низ целиот свет пред самитот на Обединетите нации за климатските активности што ќе се одржат во NewYork на 23 септември. Наречен Глобален штрајк за климата, се надоврзува на движење на млади кои излегуваат од час во петок во знак на протест против неактивноста на прашањето за кое веруваат дека ќе ја обликува нивната иднина.

Се очекува да биде првпат работниците во седиштето на компанијата во Сиетл да излезат. Работниците во магацините штрајкуваа за време на премиерот на Амазон во знак на протест против условите на трудот. Во април, илјадници вработени се потпишаа на отворено писмо до Безос, барајќи од извршниот директор да развие план за преземање активности за климатските промени.

Намалувањето на емисиите ќе биде предизвик за малопродажниот бег. Амазон има огромна физичка инфраструктура, неопходна за доставување пакети. Еден начин на кој Безос се надева дека ќе ги намали емисиите е со користење на електрични комбиња за да помогне во испораката на пакетите. Тој вели дека само нарачал 100.000 комбиња од Ривијан, стартување на електричен автомобил. „Ако можеме да го направиме ова, секој може да го стори тоа“, рече Безос.

Амазон во февруари соопшти дека ќе сподели податоци за отпечатоците од јаглерод до крајот на годината. Сè уште не го стори тоа. Но, Безос за време на настанот рече дека компанијата сега добива 40 проценти од својата енергија од обновливи извори, благодарение на нејзината изградба на 15 соларни и ветерни електрани во обем.

Безос има посветено 100 милиони УСД на „Заштита на природата“ за да помогне во пошумувањето. Амазон сподели дека развил сопствен систем за пресметување на емисиите на јаглерод и ќе свика конференција за споделување на својот метод со други компании кои се посветени на намалување на нивниот јаглероден отпечаток.

„АКО МО CЕМЕ ОВА, НИКОЈ МОONEЕ ОВА.”
Некои од обврските денес ги одразуваат барањата на вработените во Амазон. Пред походот на 20-ти септември, групата наречена „Вработени во Амазон“ за климатска правда ги истакна своите барања за компанијата во средно објавување објавено на 9-ти септември. Тие сакаат Амазон да ги намали сите емисии до 2030 година, почнувајќи со пилотирање на електрични возила во населбите кои се најмногу погодени од загадувањето што произлегуваат од магацините и испораките на Амазон.

Безос не се согласи да одговори на едно од барањата на вработените: Амазон да ги прекине своите договори со компаниите со фосилни горива. „Toе работиме многу напорно за да се осигураме дека, како што преминуваат, тие ќе ги имаат најдобрите можни алатки“, рече Безос. „Да се ​​замолат нафтените и енергетските компании да ја направат оваа транзиција со лоши алатки не е добра идеја“. Извештајот од Гизмодо откри во април дека Амазон „агресивно“ се обидува да ги продаде своите услуги на компании за нафта и гас.

Вработените бараат од Амазон да се откаже од финансирање на какви било групи или поединци кои разгледуваат агенда што ја отфрла климатската наука. Амазон допринесе 15.000 УСД на настанот со тема „Игра на тронови“, што го спроведе тинк-тенк-институтот „Конкурент ентерпрајз“, кој негира клима, објави „NewYork Times“ во јули. Безос не се посвети на тоа, рече тој. „Остро ќе ги разгледаме придонесите за сопствената кампања“.

Групата на вработени одговори на новите заложби за животната средина на Амазон на Твитер, нарекувајќи ја „огромна победа“, но „недоволно“. „Денес славиме. Утре, ќе бидеме на улица “, се вели во соопштението на групата.

Парискиот договор за клима (познат и како Париски договор), на кој Безос се повика денес, е нешто како светлосна точка во климатската заедница откако САД ја објавија својата намера да се повлечат во 2017 година. Но, во 2015 година, претставници на земји од целиот свет направија посветеност на Парискиот договор, кој ја задолжи секоја земја што се потпиша на активно работење за намалување на емисиите на стакленички гасови како јаглерод диоксид. (Гасовите од стаклена градина ја заробуваат топлината во земјината атмосфера, предизвикувајќи зголемување на температурите на планетата.) Крајната цел на Парискиот договор е да се ограничи глобалното загревање на не повеќе од 2 степени Целзиусови над прединдустриските нивоа. Во поново време, истражувачите сфатиле дека за да се постигне уште поамбициозна цел утврдена во договорот – ограничување на затоплувањето на 1,5 степени Целзиусови – земјите треба да станат неутрални од јаглерод до 2050 година. Денешното соопштение ја движи целта за една деценија за приватните компании како Амазон.

Се чини дека Безос ја испраќа пораката дека дури и ако американската влада не го почитува договорот, американските компании ќе го сторат тоа.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments