Како и нашиот мобилен телефон да го заштиме од коронавирус

Како и нашиот мобилен телефон да го заштиме од коронавирус

Веќе знаеме ама да повториме КОВИД-19 е заболување кое може да се пренесе од човек на човек е можен преку допир и преку капков пат.Ние луѓето станавме свесни за важноста на хигиената и одржувањето на предметите да бидат чисти.Како треба да се чисти смартфонот,кој го користиме повеќекратно на дневно ниво и го прилепуваме до лицето.Во споредба со бројот на микроби на човечките раце,би можеле да кажеме дека нивниот број на мобилните е занемарлив.Бројот на бактерии пронајдени на типките на постарите мобилни е многу поголем површината на смартфоните е одраз на свесноста за хигиената на нивните корисници, вели Себастијан Клоз.

Сите оние што ретко ги мијат рацете,користат смартфони додека јадат и ги носат со себе во купатило, на својот уред ќе пренесат многу повеќе микроби од оние што не го прават тоа.За состојбата на вашиот смартфон зависи и количината на микроби што ќе се запелат за неговата површина. Поранешните истражувања откриваат различни видови на бактерии и вируси на телефоните.

Телефонот што не е толку валкан не мора да се дезинфицира коронавирусот се отстранува и со обичен сапун а средства на база на алкохол може да го оштетат премазот што ја одбива маснотијата од екранот на смартфонот.Ако често патувате и ако среќавате многу различни луѓе или го користите својот телефон во кујната  задолжително мора да го чистите почесто.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments