Како се справува Toyota со кражбата на своите автомобили?

Како се справува Toyota со кражбата на своите автомобили?

Јапонскиот производител става единствена заштита на уште три свои модели.

Тојота објави дека ќе инсталира уникатен систем за заштита на уште три свои модели , што ќе ја направи нивната евентуална кражба целосно безначајна. Главниот елемент на оваа технологија е идентификаторот T-Mark, кој е посебен микропоинт  фолија со ласерско печатење.

 Секој од нив содржи индивидуален PIN-код, кој е поврзан со VIN-бројот на автомобилот. Кодот може да се види само ако се користи микроскоп за зголемување од 60x.До 10.000 вакви микро-точки, секој со дијаметар до 1 мм, се нанесува на каросеријата на автомобилот со помош на специјална шема.Познато е само за производителот на автомобили , што ја исклучува можноста за какви било махинации од страна на клиентот или крадците.

Специјална онлајн услуга од Тојота овозможува верификација на ПИН-кодот, со што се добиваат информации за самиот автомобил , вклучувајќи го и неговиот VIN број, моделот на моторот и менувачот, нивото на опремата и бојата. Ова исто така го олеснува можното купување на возилото на користениот пазар на автомобили со текот на времето.

 Соодветно на тоа, ги намалува шансите ако автомобилот е украден, тој ќе се препродава.Моделите Toyota Camry и RAV4 веќе се опремени со системот, а сега им се придружуваат Toyota Toyota Cruiser 200, Land Cruiser Prado и Alphard . До крајот на годината, уникатна заштита ќе биде дадена на останатите автомобили во опсегот на марката.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments