Елон Маск: Ќе ја удвоиме брзината на сателитскиот интернет – Starlink!

Извршниот директор на SpaceX, Елон Маск, даде доста амбициозни изјави за Starlink.

Сателитскиот интернет сервис на SpaceX неодамна започна да прима снимки од сите. Ние дури и го плативме депозитот на оваа интернет-услуга и извршивме регистрација. Додека проектот за сателитски интернет Starlink беше многу очекуван од корисниците, првите резултати од тестот за брзина започнаа да доаѓаат од корисници кои купиле бета пакетот.

Ако ги погледнеме резултатите од тестот објавени на Твитер, ќе видиме дека корисник кој купил бета пакет достигна брзина од 77 до 130 Mbps со сателитскиот интернет Starlink. Во исто време, предметниот корисник исто така наведува дека латентноста на интернет-услугата Starlink е помеѓу 30 ms и 40 ms.

Елон Маск одговори на резултатите од тестот споделени за интернет-услугата Starlink. Во овој дел, извршниот директор изјави дека брзината на интернет услугата ќе се зголеми двојно во претстојниот период и најавува дека брзината на интернетот ќе се зголеми на 300 Mb/s и латентноста ќе се намали на 20 ms.

Изјавувајќи дека до сателитската интернет-услуга може да се пристапи од повеќето делови на светот до крајот на 2021 година, Маск исто така рече дека предметната услуга може да се користи на глобално ниво до следната година.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments