Ќе се произведуваат електрични камиони за собирање отпад

Ќе се произведуваат електрични камиони за собирање отпад

Производителот на електрични камиони Компанија Никола Мотор се пофалил со големата нарачка што ја добиле од втората по големина компанија за отстранување отпад во САД, Република Услуги.Вклучува производство и испорака на 2.500 камиони специјализирани за собирање ѓубре, со можност за проширување на 5.000 парчиња.Тестирањето на новиот модел на камион ѓубре ќе започне во 2022 година а испораките до клиентот треба да започнат една година после тоа.

Со едно полнење, овие камиони треба да можат да покриваат околу 240 километри и да соберат ѓубре од околу 1.200 отпадоци.Моќноста на камионот ќе произведе до 1.000 коњски сили, што ќе биде околу три пати повеќе од дизел и бензински погони што сега се користат во камиони за ѓубре.

Ова ќе овозможи непречен сообраќај на камиони под целосен товар по кој било рид, за кој Никола смета дека е голема предност пред постојните камиони.Ова е прва иницијатива во индустријата за управување со отпад што е ориентирана кон животната средина во овој степен, кога станува збор за камиони за собирање материјали за рециклирање.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments