Кина има големи идеи за Интернет

Политичките и технолошките проблеми може да го потопат новиот план за IP во Кина, но Кина би можела да го преобличи интернетот на суптилни начини.

Кина се обидува да ја утврди иднината на Интернет, но има многу спротивставувања од постојните технолошки групи.

Кина сака сјаен нов интернет – и можеби ќе ви се допадне она што земјата го има на ум. Неговиот план ветува мрежа доволно бргу за да ви покаже како холограм во живо во видео разговор, доволно безбеден за да ги блокира нападите на потопување податоци што ги уништуваат веб-страниците, доволно флексибилни за да можат лесно да се сместат интернет сателитите на Елон Муск кој е доволно одговорен за да ви овозможат да возите автомобил од далечина.Но, има голем проблем со овој предлог, наречен Нова ИП, што Хуаве  и трите моќни телекомуникациски компании во Кина вршат притисок. Товар е со политички и технолошки багаж што значи дека нејзините шанси за успех се мали.Новата IP би ја префрлила контролата врз Интернетот, како на неговиот развој, така и на неговото работење, кон земјите и централизираните телекомуникациски сили што владите често ги водат. Полесно ќе се сруши дисиденти. Технологијата во новата IP за заштита од злоупотреба исто така ќе ја наруши приватноста и слободниот говор. И Новата ИП ќе го отежне обидот за нови мрежни идеи и да се додаде нова мрежна инфраструктура без да се обезбеди владина дозвола, велат критичарите во обид за подобрување на постојната интернет-технологија.Во прашање е иднината на една од најважните технологии што луѓето досега ги измислиле. Интернетот се покажа како неверојатно прилагодлив, растејќи од академскиот истражувачки проект финансиран од владата на САД во светска фондација за комуникации, трговија и забава. 

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments