Кина ќе биде водечки производител на хардвер во следните три години

Влошената врска меѓу американската влада и Кина

Влошената врска меѓу американската влада и Кина веќе принуди многу компании да ја сменат стратегијата за да избегнат нови ограничувања.

Во последните месеци водечките технолошки брендови, вклучително и Apple, започнаа да преместуваат дел од своите производи во други земји како Индија и Виетнам.

Некои аналитичари дури ги сметаа ваквите активности како долгорочен проблем за Кина и нејзиниот статус на лидер во светското производство.

Долгогодишната доминација на земјата во производството на хардвер за најголемите технолошки компании се причините за низа предности на мрежата на добавувачи во Кина.

Ниската цена носи директни економски придобивки за странските компании кои инвестираат во земјата и претставува сериозен извор на приход за локалната самоуправа.

Создавањето на друг светски центар за започнување на доволно производство за да ја измести Кина од нејзината лидерска позиција е процес што ќе трае со години.

Затоа аналитичарите во Digitimes очекуваат земјата да продолжи да биде хегемон во производството најмалку во следните две или три години.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments