Кина ќе ги искористи пластичните сламки

Од септември, Кина ќе изрече големи казни за оние кои не ги почитуваат ограничувањата на нацијата за пластични производи за еднократна употреба, вклучувајќи пластични кеси и сламки со еднократна употреба.

Во јануари, Националната комисија за развој и реформи и Министерството за екологија и животна средина, издадоа нова политика во која се вели дека пластичните кеси ќе бидат забранети во сите најголеми градови во Кина до крајот на 2020 година и ќе бидат забранети во сите градови и градови во 2022 година.

Други артикли, како што се пластични прибор од места за преземање храна и пластични курирски пакувања, исто така, ќе бидат отстранети.До крајот на 2020 година, на ресторанската индустрија ќе им биде забрането да користат сламки за еднократна употреба. До 2025 година, градовите и градовите низ Кина мора да ја намалат потрошувачката на еднократни пластични производи во индустријата за ресторани за 30 проценти.Големите ланци на ресторани, како што се Мекдоналд и Старбакс, веќе заменија поголем дел од нивните пластични сламки со хартиени.

Обединетите нации идентификуваа пластика со еднократна употреба како еден од најголемите светски предизвици во животната средина.Кина исто така забрани увоз на целиот пластичен отпад и употреба на медицински пластичен отпад за производство на пластика.Ќе биде забрането производство и продажба на пластични кеси со дебелина помала од 0,025 мм, како и пластичните филмови дебели од 0,01 мм дебели за земјоделска употреба.Кина веќе ги зголемува стапките на рециклирање и гради десетици бази на „сеопфатно искористување на ресурсите“ за да осигури дека повеќе производи ќе се користат повторно.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments