Кина открива целосни големини на модели на својот Марс ровер

Кина открива целосни големини на модели на својот Марс ровер

Кина е подготвена да ја започне својата сонда Tianwen-1 Марс во наредните денови , во која има орбитар, земјотрес и ровер.

Пa како изгледаат тие? Земјата претстави целосни големини модели на земјотрес и ровер во средата.Роверот ќе работи повеќе од 90 дена на Марс,истражувајќи ја планетата и враќајќи го она што го открива на Земјата.

Роверот може да ги прилагоди аглите на своите соларни панели за да добијат повеќе соларна енергија,Може да ги аголира своите соларни панели според насоката на сончевата светлина. Колку е по вертикален аголот, толку повеќе сончева енергија ќе добие а може да ги открие состојките на почвата 10 метри под површината на Марс и мразот 100 метри под површината,се движи со брзина од 200 метри на час на површината на Марс и покрај тешките услови.

Густината на атмосферата на Марс е релативно мала.Таа е еквивалентна на еден процент од стандардната атмосфера на Земјата.Значи, ние мора да ја опремиме платформата за слетување со падобрани, што е посложено и тешко.Процесот на слетување трае само седум до осум минути, за време на кое слетачот ќе игра клучна улога.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments