Кинеска компанија го тужи Apple за 1,4 милијарди долари

Кинеска компанија го тужи Apple за 1,4 милијарди долари

Обвинението се заснова врз основа на тоа дека техничката архитектура што ја користи Siri е идентична со онаа на развој на софтвер на Zhizhen Network Technology. Всушност, односите меѓу двете страни се затегнати од март 2013 година.

Проблемот беше разгледуван многу пати во текот на годините, но заради големото влијание на Apple, регулаторите не презедоа никакви релевантни мерки, тврди самата тужба.

Кинескиот производ тврди дека „сите уреди“ во портфолиото на Apple нелегално користат уникатен патент на Zhizhen Network Technology.

Тие тврдат дека тоа всушност е личниот асистент Xiao-i, кој се користеше како chatbot во MSN и слични услуги, а потоа се интегрираше во Android и iOS.

Излезе дека кинеската компанија го патентирала патентот уште во 2009 година, додека презентацијата на Siri била две години подоцна.

Правниот тим на Zhizhen Network Technology бара финансиска компензација и стопирање на продажбата на сите производи на Apple кои ја користат нивната интелектуална сопственост без соодветна дозвола.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments