Колку телефоните зрачат: Дали навистина се толку опасни?

Се проценува дека има скоро пет милијарди корисници на мобилни телефони во светот.

Затоа, не смееме да го занемариме влијанието што тие го имаат врз нашето секојдневно функционирање, но и врз нашето здравје.

Различни видови на електромагнетни бранови

Треба да се заштитиме од зрачење, какво и да е. Сепак, за да знаеме од што се штитиме, прво мора да знаеме како зрачат телефоните.

По дефиниција, електромагнетното зрачење е физички феномен преку кој се шират електрични и магнетни бранови, односно фотони. Во електромагнетниот спектар постојат јонизирачки и нејонизирачки зраци. Јонизаторите се доволно силни да исфрлат електрон од обвивката на атомот и со тоа да го јонизираат.

Меѓу нејонизирачките зраци спаѓаат радио бранови, микробранови, видлива светлина, инфрацрвени и ултравиолетови зраци. Бидејќи мобилните телефони испуштаат мали дози на ниско фреквентни радио бранови, тие исто така користат и нејонизирачки зраци.

Штетни последици од зрачењето

Иако може да се каже дека телефоните се софистицирани радио апарати, тие можат да имаат последици врз човечкото тело, иако не премногу значајни. Зрачењето на мобилните телефони и карциномите често се поврзуваат, но тие информации сè уште не се доволно константни за да бидат официјализирани.

Она што ја зголемува количината на зрачење на телефоните се антените. Колку е поблиска антената до телото, толку е поголема количината на зрачење што телото го апсорбира. Ако го тргнеме телефонот, го намалуваме тоа зрачење. Поголемо зрачење е забележано во ситуации кога има послаб сигнал, затоа што тогаш телефонот користи повеќе енергија, со што ја зголемува количината на зрачење.

Дали зрачењето на телефонот влијае на здравјето?

И покрај бројните студии, нема доволно докази за докажување на штетните ефекти на мобилните телефони врз физичкото здравје. Меѓу краткорочните ефекти, се забележува зголемување на температурата и затоплување на кожата, а меѓу долгорочните се испитува развојот на тумор на мозок.

Најголемото истражување досега, спроведено во 13 земји, покажа дека не постои зголемен ризик од рак на главата и вратот кога се користи телефон повеќе од 10 години. Затоа, зрачењето е класифицирано како можен канцероген за човекот.

Ова значи дека е можна поврзаност, но нема убедливи докази.

Како зрачењето влијае на децата?

Со оглед на тоа што телефоните се релативно нов „изум“, овој дел од нивното истражување сè уште е во тек. Сигурно е дека денешните генерации ќе бидат изложени на мобилен сигнал и зрачење многу подолго отколку нивните претходници, така што тоа може да има влијание врз нивната физичка состојба.

Како да се намали зрачењето на телефонот?

Ако сакате да бидете уште побезбедни и да избегнете зрачење од мобилниот телефон, најдобро е да користите такви уреди што е можно помалку. Ова особено важи за децата, поради што често се препорачува да не им се даваат телефони, таблети и слично, сè додека нивниот мозок и тело се уште се развиваат.

За крај, еве неколку совети за тоа како да се намали влијанието на зрачењето на мобилниот телефон:

-зборувајте кратко
-користете пораки наместо повици – иако и тие зрачат, оваа количина е краткотрајна, а примањето пораки не зрачи
-користете ги слушалките и звучникот за подолги повици и држете го телефонот на растојание
-не го чувај телефонот во џеб
-не го држете телефонот близу до главата во текот на денот или додека спиете
-разговорајте на отворен простор
-ограничете ги разговорите кога сигналот е слаб, затоа што тогаш телефонот ја засилува фреквенцијата, а со тоа и зрачењето
-ограничете ја употребата на телефонот кај децата

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments