Компанијата за надзор малтретирала вработени жени користејќи сопствена технологија за препознавање на лице.

Клиенти на Verkada вклучуваат Juul Labs, Equinox, и Red Lobster.

Стартап за надзор во Силиконската долина е обвинет за сексизам и дискриминација откако директор за продажба го користеше системот за препознавање на лице на компанијата за да малтретира работнички. Verkada, која во јануари беше проценета на 1,6 милијарди долари, ја опремува својата канцеларија со свои безбедносни камери.

Минатата година, директорот за продажба им пристапи на овие камери за да фотографира жени – работнички, а потоа ги објави во каналот Slack наречен #RawVerkadawgz заедно со сексуално изразени шеги. Инцидентот најпрво го пријави IPVM и независно го верификуваше Vice.

Вработените за IPVM изјавија дека група мажи на лидерски позиции во продажниот тим, од кои многумина пораснале во Danville и заедно играле фудбал во средно училиште, придонеле за културата на сексизам.

„Face match… find me a squirt“, напиша директорот за продажба во Slack, според извештајот на Vice. Објавата беше споделена заедно со сликите на вработените земени од безбедносните камери на Verkada. „„ Face search “, како што се нарекува, може точно да посочи поединец во морето на лица“, објави Вис. „Точното лице, во овој случај, и припаѓаше на вработена во Verkada, со широко отворена уста“.

Откако инцидентот со Slack беше пријавен во HR, извршниот директор на Verkada, Филип Кализан, им даде избор на вработените во каналот Slack: да ја напуштат компанијата или да им се намалат опциите за акции. Сите од нив избраа да останат и да ги намалат опциите за акции, според Vice. “Бев шокиран. За мене тоа не е само огнено дело, тоа е дело на крај во кариерата “, рече еден вработен за IPVM.

На 23-ти октомври, Kaliszan испрати е-пошта до вработените во која се осврна на инцидентот. „Штом раководството стана свесно за инцидентот, започнавме сеопфатна истрага за да разбереме што се случило и кој е одговорен“, напиша тој. „Оваа истрага откри дека едно лице е одговорно за поттикнување на инцидентот и уште девет други членови на тимот биле дел од каналот Slack. Додека станавме свесни за тоа, каналот Slack беше избришан; се обидовме да го вратиме, но не бевме во можност. Како што рече, сите учесници беа навремено дисциплинирани со казни пропорционални на нивната улога во инцидентот. Ја наметнав најголемата финансиска казна во историјата на нашата компанија на поттикнувачот и имав индивидуални дисциплински дискусии со секој од другите учесници “.

Претседателот на Управниот одбор на Verkada, Hans Robertson, јавно изјави дека намерно ангажирал тим од „продажни спортисти“, а стратегијата на Verkada е „да ја направи културата навистина забавна“.

Verkada се обиде да се разликува од системот за надзор на Amazon Ring, велејќи дека нејзините клиенти, меѓу кои се и Juul Labs, Equinox, и Red Lobster, не работат со агенциите за спроведување на законот. Но, во видеото на YouTube, наречено „Verkada за спроведување на законот“, компанијата вели дека работи со полицискиот оддел на Паркерсбург, Западна Вирџинија.

„Веркада не толерира сексуално вознемирување или несоодветно однесување. Овој изолиран инцидент беше испитан и сите инволвирани лица беа дисциплинирани соодветно. Овој процес вклучуваше нашиот оддел за човечки ресурси да работи со жени погодени од овој инцидент – нудејќи професионални и лични ресурси за да се осигура дека тие го поддржуваат нашиот курс на дејствување и се чувствуваат безбедно и удобно на своите работни места “.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments