Конгресот објави блокбастер извештај за монопол за технологија.

Но, политичката пресметка го скрши комитетот.

Комитетот за правосудство на Претставничкиот дом ги објави своите заклучоци за тоа дали Амазон, Фејсбук, Епл и Гугл го кршат законот за монопол. Нејзиниот извештај на 449 страници ги критикува овие компании за купување конкуренти, преферирање на сопствени услуги и одржување на големи моќ над помалите бизниси кои ги користат нивните платформи. „Нашата истрага откри алармантна шема на деловни практики што ја влошуваат конкуренцијата и ја задушуваат иновативноста“, рече членот на комитетот Вал Демингс (Д-ФЛ). „Конкуренцијата мора да ја награди најдобрата идеја, а не најголемата корпоративна сметка. Willе преземеме неопходни чекори за да ги повикаме прекршителите на правилата “.

Извештајот на мнозинството предвидува голем број конкретни препораки за политики, кои заедно, драстично ќе го променат работењето на технолошката индустрија. Го повикува Конгресот да размисли за усвојување на правилата за трговска недискриминација што би ги натерало големите компании да понудат еднакви услови на компаниите што продаваат производи и услуги на нивните платформи. Препорачува забрана за одредени доминантни платформи да се натпреваруваат во „соседните деловни линии“ каде што тие би имале огромна предност.

„Едноставно кажано, компаниите што некогаш беа расипани, стартапи под сиромаштија кои го оспоруваа статус кво-те станаа видови монополи што последен пат ги видовме во ерата на нафтените барони и железничките тајкуни“, се вели во извештајот. „Со контролирање на пристапот до пазарите, овие гиганти можат да избираат победници и губитници низ целата наша економија. Тие не само што поседуваат огромна моќ, туку и ја злоупотребуваат со наплата на високи такси, наметнување угнетувачки услови за договор и извлекување на вредни податоци од луѓето и бизнисите што се потпираат на нив “.

Најшироко, тој сугерира дека Конгресот дефинира нов стандард за кршење на законите за монопол, изјавувајќи дека законите треба да бидат „дизајнирани да ги штитат не само потрошувачите, туку и работниците, претприемачите, независните бизниси, отворените пазари, фер економијата и демократските идеали“.

Извештајот беше одложен поради политичките несогласувања во Конгресот. Theујорк Тајмс објави дека републиканците се разделија со демократското мнозинство околу предложените решенија за монополско однесување и дека се вознемирени во извештајот не се дискутира за тврдењата дека технолошките компании ги дискриминираат конзервативните корисници. Репликаторот Кен Бак (Р-КО) циркулираше алтернативен извештај што опиша некои предлози на Демократите како „не почетници за конзервативците“. Иако постои двопартиско барање за намалување на моќноста на најголемите технолошки компании, комитетот не успеа да се согласи на единствена визија за тоа како да се оди напред.

Извештајот на Бак, насловен како „Третиот начин“, доаѓа до некои исти заклучоци. Го пофалува мнозинството за предлагање „дополнителни ресурси и алатки“ за регулаторните агенции за монопол, вклучително и измени на стандардот за антиконкурентни ефекти, но се распаѓа со примарниот извештај за низа прашања, како што се правилата за недискриминација. „Се согласувам со околу 330 страници од извештајот за мнозинството, дека овие технолошки компании дејствувале антиконкурентно“, изјави Бак за „Аксиос“. „Многу е вообичаено републиканците и демократите да се согласат за проблем и да понудат различни решенија за решавање на проблем“.

Препораките од мнозинството може да имаат огромни последици за најголемите технолошки компании. Тие би ограничиле кои линии на деловни доминантни компании можат да работат, потенцијално разделувајќи ги многу компании во посебни субјекти. Правилата за недискриминација би ги регулирале платформите како Фејсбук, Јутјуб и Амазон повеќе како кабелски компании и телефонски мрежи.

Додека се сериозни, овие активности ќе ги спречат технолошките компании да ги надминат конкурентите на нивните сопствени платформи – и што е уште поважно, да ја користат нивната привилегирана позиција на тие платформи за да добијат нефер предност. „Функционирајќи како критични посредници кои се исто така интегрирани преку деловни линии, доминантните платформи се соочуваат со суштински судир на интереси“, се вели во извештајот. „Податоците за надзор што ги собираат преку нивната посредничка улога, во меѓувреме, им овозможуваат да го искористат тој конфликт со неспоредлива прецизност“.

Пратениците, исто така, препорачуваат поголема пракса за аквизиција од доминантни технолошки компании, поттикнати од стотици аквизиции наведени во додатокот на извештајот. За да се балансираат полето за играње, извештајот сугерира промена на претпоставката за какво било спојување поднесено од голема технолошка компанија. „Според оваа промена, секое преземање од страна на доминантна платформа ќе се претпостави како антиконкурентно, освен ако страните што се спојуваат не можат да покажат дека трансакцијата е неопходна за служење на јавниот интерес“, се вели во извештајот.

Основа на сето тоа би било поинтензивно спроведување на законот за монопол, овозможено со насочени измени на постојните статути. Особено, во извештајот се бара од Конгресот да ги преизјави постојните закони за монопол, „појаснувајќи дека тие се дизајнирани да ги штитат не само потрошувачите, туку и работниците, претприемачите, независните бизниси, отворените пазари, фер економијата и демократските идеали“. Доколку бидат одобрени од Конгресот, овие промени ќе поттикнат поагресивни антимонополски активности далеку од технолошката индустрија, со што ќе се поништи стандардот за благосостојба на потрошувачите, кој го водеше антимонополскиот закон на САД веќе 40 години.

„Како што постојат денес,„ Епл “,„ Амазон “,„ Гугл “и„ Фејсбук “поседуваат значителна моќ на пазарот над големите делови на нашата економија. Во последниве години, секоја компанија ја прошири и ја искористи својата моќ на пазарот на антиконкурентни начини “, изјавија во соопштението претседателот на Комитетот за правосудство Jerеролд Надлер (Д-NYујорк) и шефот на антиконтролниот поткомитет Дејвид Сицилин (Д-РИ). „Нашата истрага не остава сомнеж дека постои јасна и убедлива потреба од Конгресот и агенциите за спроведување на монопол да преземат мерки“.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments