Корисниците на Microsoft Internet Explorer може да бидат изненадени кога ќе бидат пренасочени на Edge следниот месец.

Големите страници како YouTube и Twitter ќе го стартуваат Edge дури и ако ги отворите на IE.

Microsoft многу долго ги одзема корисниците од својот наследен прелистувач Internet Explorer, неодамна отиде дотаму што користеше принудно ажурирање на Windows за да го инсталира својот нов прелистувач „Chromium Edge“ на вашиот компјутер Windows. Но, следниот месец, Microsoft планира да го принуди вашиот компјутер автоматски да лансира околу 1.156 веб-страници во Edge, исто така – ако се обидете да активирате „некомпатибилна“ страница на IE.

На списокот со автоматско лансирање на работ на Edge има многу страници со големи називи, вклучувајќи Facebook, Instagram, Twitter, Youtube, голем број производи на Google, тимови на Microsoft и доста банки и други големи брендови.

Според најчесто поставуваните прашања на Microsoft, промената ќе се појави во верзијата Microsoft Edge 87, која треба да пристигне во недела на 19 ноември, и дека Edge автоматски ќе се обиде да ги мигрира податоците за прелистување од IE, освен ако не одштиклирате полето (видете ја сликата подолу).

Со оглед на тоа што постарите верзии на Internet Explorer се загрозени од веб-развивачите многу долго време, и со оглед на тоа што дури и дарежливи проценки сугерираат дека Internet Explorer смета не повеќе од 5 проценти од денешниот веб сообраќај, ова не е особено фрустрирачки потег. Јас лично не го допрев IE со години и среќен сум што слушнав дека може да стане помал од безбедносен ризик.

Но, исто така разбирам дека некои луѓе сè уште го користат прелистувачот и тие луѓе може да бидат збунети кога нивниот компјутер одеднаш го стартува Edge. Овој пост е за нив.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments