Корисниците сега можат да поднесат жалба за отстранување на содржината до Врховниот суд на Фејсбук.

Самиот Фејсбук исто така ќе достави „ограничен“ број на случаи до Одборот и рече дека неговиот збор ќе биде конечен за сите отстранувања за отстранување на содржини.

Одборот за надзор на Фејсбук, кој беше назначен како Врховен суд за социјалната мрежа од страна на извршниот директор Марк Закерберг, сега е активен. Компанијата го најави формирањето на одборот во мај оваа година, но рече дека ќе стане активен подоцна во текот на годината, поради пречки поврзани со пандемијата. Многумина рекоа дека Одборот нема да стане функционален пред претседателските избори во ноември во Соединетите држави.

Корисниците сега можат да поднесуваат жалби за отстранување на содржини на Фејсбук и Инстаграм до таблата директно преку својата веб-страница. Самиот Фејсбук, исто така, ќе достави „ограничен“ број на случаи до Одборот и рече дека неговиот збор ќе биде конечен во сите отстранувања за отстранување содржина.

Надзорниот одбор го сочинуваат активисти, нобеловци, професори и други експерти од целиот свет. Четворицата копретседавачи на одборот се поранешната премиерка на Данска, Хеле Торнинг-Шмит, поранешниот судија на федералните окрузи во САД, Мајкл Меконел, професорот на Правната школа во Колумбија, alамал Грин и Каталина Ботеро-Марино, поранешен специјален известувач за слобода на изразување на меѓуамериканскиот Комисија за човекови права на Организацијата на американските држави. Судхир Кришнасвами, заменик-канцелар на Националната правна школа на Индискиот универзитет, исто така е член на Одборот.

Гигантот за социјално вмрежување воспостави доверба од 130 милиони американски долари за работењето на Одборот и неговите членови договорат директно со Одборот, за да се избегне мешање од Фејсбук

Вреди да се напомене дека Одборот нема да биде вклучен во одлуките во врска со барањата за отстранување на владата. Компанијата претходно изјави дека ќе продолжи да се придржува до законите на една земја за ваквите барања.

Додека многумина го поздравија Одборот за надзор како добредојден потег на Фејсбук за да ги направи своите политики за модерирање потранспарентни, компанијата исто така се соочи со повратен удар. Имено, критичарите на компанијата поставија ривалски одбор за да ги разгледаат политиките на Фејсбук еден ден откако Фејсбук го објави овој, нарекувајќи го „Одбор за вистински надзор“.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments