Макпетрол: Користењето на мобилен телефон сѐ почеста причина за сообраќајни несреќи.

Според податоците на Светската здравствена организација – СЗО, возачите кои користат мобилен телефон имаат за четири пати повеќе шанси да предизвикаат сообраќајна несреќа во споредба со возачите кои не користат мобилен телефон.

Зборувањето на мобилен телефон за време на возењето е забрането и се казнува со 2.500 денари или 40 евра, освен ако возачот не користи безжично поврзување на телефонот со автомобилот или некој друг уред што овозможува зборување без користење на рацете.

Според податоците на Светската здравствена организација – СЗО, возачите кои користат мобилен телефон имаат за четири пати повеќе шанси да предизвикаат сообраќајна несреќа во споредба со возачите кои не користат мобилен телефон.

Според Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата – РСБСП, одвлеченото внимание кај возачите како ризик-фактор, кој ја загрозува безбедноста на сообраќајот на патиштата, има тренд на зголемување, со постојаниот развој на технологијата и сѐ поголемото користење во возилата. Според некои меѓународни истражувања, одвлеченото внимание на возачот е причина за 20 до 25 проценти од сите сообраќајни незгоди.

Истражувањето на РСБСП од 2018 година покажува дека во нашата земја 63 проценти од возачите користеле мобилен телефон при возење, додека според истражувањата на светско ниво тоа е околу 45 проценти.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments