Коронавирусните маски за лице би можеле да создадат еколошка катастрофа која ќе трае генерации

Коронавирусните маски за лице би можеле да создадат еколошка катастрофа која ќе трае генерации

Првично фрлените маски може да ризикуваат да шират коронавирус на собирачи на отпад,собирачи на легла или членови на јавноста кои првпат наидоа на легло.Знаеме дека во одредени услови,вирусот може да преживее на пластична хируршка маска за седум дена.

Во Хонг Конг најде 70 маски по должината на 100 метри крајбрежје, се појавија само 30 една недела подоцна.На Медитеранот биле забележани маски како лебдат како медуза .

 На милиони луѓе им било кажано да користат маски за лице, малку е дадено упатство за тоа како да се отстранат или рециклираат безбедно. И додека земјите ќе започнат да ги укинуваат ограничувањата за заклучување, ќе бидат потребни милијарди маски секој месец на глобално ниво.

Поголемиот дел од маските се произведуваат од долготрајни пластични материјали, а доколку се отфрлат може да опстојува во околината со децении до стотици години.Ова значи дека тие можат да имаат голем број влијанија врз животната средина и луѓето.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments