Кратка историја на парите

Кратка историја на парите

Луѓето се грижат за тоа,размислуваат за начини да извлечат повеќе од тоа и сонуваат за тоа како да го потрошат.Но колку навистина знаеме за парите? Продолжете да читате за кратка историја на валутата. Во текот на историскиот развој,голем број производи служеле како пари. Вообичаено,кај сточарските народи, добитокот служел како пари.

Монети-првобитно се однесувало на епитетот на римската божица Јунона.Јунона Монета (“Спасителка”).Првите пари, онакви какви што денес ги знаеме биле изработени од природна мешавина од злато и сребро.

Банкнота-Со оглед на тоа што се верува дека хартијата потекнува од Кина соодветно е таа земја да воведе хартиена.Беа направена од кората на црница (така во извесна смисла парите навистина растеа на дрвјата). До крајот на 18-ти и почетокот на 19-ти век, парите од хартија се раширија во другите делови на светот.

Кредитни картички-Додека кредитот постоеше со векови,првата универзална катичка беше воведена до 1950 година американците беа основчи на  Динарс клубот.Други картички наскоро беа создадени,а во 1959 година American Express дебитираше пластична картичка. Имаме IBM  да се заблагодарам за магнетната лента на кредитните картички а други промени вклучуваат салда на сметката но тоа многу подоцна

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments