5000-годишна кристална кама пронајдена во Шпанија!

Истражувачите кои истражувале во Шпанија помеѓу 2007 и 2010 година, откриле кристална кама. Беше наведено дека е потребна голема вештина за да се добие овој облик.

Постојат различни антички алатки кои припаѓаат на античките цивилизации во археолошките ископувања извршени во многу делови на светот. Слично откритие беше откриено и во Шпанија, но ова откритие е малку поразлично од другите. Во ова ископување е пронајдена алатка направена од кристал, а не од камен или кремен.

Кама направена од камен кристал е пронајдена за време на ископувањата од 2007 до 2010 година. Експертите наведоа дека оваа кама е најтехнички најсофистицирана алатка откриена во праисториската Иберија и дека е потребна голема вештина за ова да се изведе.

kristan hançer, 5000 yıllık kristal hançer

Откриена кама направена од карпа кристал

Оваа кама, стара околу 5000 години, долга 21,5 инчи, била пронајден заедно со 10 врвови на стрелата, четири сечила и јадро користено за производство на оружје, исто така, сите изработени од карпести кристали. Фактот дека локацијата на ова оружје беше далеку од рудникот за кристали ја истакна идејата дека тоа припаѓа на елита која плаќала голема сума за вадење и обработка на овие материјали.

Истражувачите велат дека карпестиот кристал може да има симболично значење во овие периоди; Тој забележува дека во такви заедници може да се користи за виталност, магични сили и комуникација со предците. Во една статија објавена во списанието Quaternary International, се наведува дека овие откритија може да претставуваат алатки користени на погреби, кои во тоа време им биле достапни само на елитните луѓе.

kristal hançerin bulunduğu lahit
0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments