LinkedIn – некои од хакираните податоци се на продажба!

LinkedIn објави дека изложените податоци за корисниците се ставени на продажба, иако нема сериозно кршење на приватноста.

LinkedIn, професионалната деловна мрежа под капата на Microsoft, објави дека како резултат на нејзиното истражување, откриено е дека некои податоци за корисници, вклучително и профили на членови што можат да ги гледаат сите, се собрани и достапни за продажба.

Во изјавата за објавување на блог се подвлекува дека инцидентот не претставува кршење на податоците и дека од платформата не се вклучени податоци за сметката на приватни членови. Исто така, меѓу информациите е дека информациите за продажба се збирка на податоци од голем број веб-страници и компании. Тој споделува дека злоупотребата, како што е собирање на податоци на членовите на платформата, ги крши условите за користење и дека оние што го прават ова работат на тоа да ги запрат и да ги повикаат на одговорност. Од друга страна, компанијата не дава повеќе детали за овој инцидент, вклучително и бројот на погодените корисници.

CyberNews неодамна изјави дека 500 милиони профили на LinkedIn се достапни за продажба на популарниот хакерски форум.

Од друга страна, да не заборавиме дека од Facebook протекоа витални информации како лични карта, телефонски броеви, целосни имиња, датуми на раѓање, биографии и адреси на е-пошта на повеќе од 533 милиони корисници, вклучувајќи го и основач Марк Цукерберг. Тие информации беа објавени на интернет. Како резултат на ова истекување, откриено е дека Цукерберг користел Signal.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments