Лош vBIOS на лаптопите Alienware прави да недостасуваат RTX 3070 CUDA јадра!

Сопствениците на Alienware m15 R5 се жалат дека на системот му недостасуваат јадра RTX 3070 CUDA.

Некои сопственици на Alienware m15 R5 најдоа помалку јадра отколку што се очекуваше во нивните графички процесори RTX 3070 кога се проверени со GPU-Z и други алатки за следење. Корисниците тврдат дека го решиле проблемот трепкајќи го vBIOS-от на моделот R4. Од друга страна, Dell ги советува корисниците да не го прават ова додека не понудат соодветна поправка.

Верзијата за лаптоп на RTX 3070 има 5.120 CUDA јадра, но некои сопственици на m15 R5 изгледа дека нивните лаптопи известуваат дури и помалку од тоа. Од друга страна, сопствениците на m15 R5 гледаат само 4.608 јадра во GPU-Z, HWiNFO, па дури и во сопствената контролна табла на NVIDIA. Ова значи губење на 512 CUDA јадра. Вкупниот број на јадра што преостануваат е дури и помал од десктоп RTX 3060 Ti, 4.864.

Се чини дека RTX 3070 има само 144 од очекуваните 160 TMU и тензорни јадра, а 36 од 40-те очекувани јадра за откривање на зраци, што укажува на тоа дека целосните 10 проценти од целата графичка картичка не се достапни. Од друга страна, спротивставени на овие бројки е GPU-Z и 96 ROP пријавени во HWiNFO се максимални можни на GA104-базиран графички процесор, што е повеќе од очекуваното 80 и треба да се види само во мобилните RTX 3080 и десктоп RTX 3070 година.

За да го поправат ова, некои корисници започнаа да трепкаат со vBIOS-от од претходниот модел, m15 R4. Овој потег се чини го врати целосниот број на јадра на RTX 3070 CUDA, иако останува ненормално високиот број на ROP. Се разбира, да не одиме без да кажеме дека ова е ризично.

Alienware споделува дека е свесен дека неправилна поставка во неговиот vBIOS ги ограничува CUDA јадрата во конфигурациите на RTX 3070 и работи вредно за да го поправи што е можно побрзо.

Alienware издава модел што работи на AMD за прв пат од 2007 година.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments