Massachusetts го донесе законот за „право на поправка“ за да се отворат податоци за автомобили.

Го проширува законот за обележје од 2012 година.

Гласачите од Massachusetts одобрија мерка со која се бара производителите на автомобили да им дозволуваат на луѓето да пристапуваат до податоците за возилата за поправки. Прашањето 1 го измени историскиот закон за „право на поправка“ од 2012 година во државата. Откако ќе биде усвоен, производителите ќе имаат рок до моделот на автомобили 2022 година да инсталираат стандардна платформа за отворени податоци. Платформата ќе им овозможи на сопствениците на возила и независните механичари да пристапат до телематиката, безжично пренесените податоци што обично се испраќаат директно до оддалечен сервер.

Правото на поправка на поборниците ја поздравија мерката – која помина со 75 проценти одобрување – како победа. „Победата во вторникот покажува дека луѓето со големо мнозинство поддржуваат фер поправки“. „И тие сакаат луѓе на кои им веруваат да ги поправаат работите што ги поседуваат“. Бидејќи автомобилите стануваат сè по компјутеризирани, телематиката содржи важни механички податоци што помагаат при поправки – и со контролирање на тие податоци, производителите можат да ги ограничат „неовластените“ поправки на трети страни. Оригиналната сметка во Massachusetts, иако беше важна, не ги покриваше овие безжично пренесени информации. Прашањето 1 ќе им овозможи на корисниците пристап преку апликација за паметен телефон.

Massachusetts е клучно поле за борба против правата за поправка на застапниците, кои успешно се бореа против тврдењата дека Прашањето 1 претставува безбедносен ризик за сопствениците на автомобили. Додека законот на државата е единствен, правењето на компаниите во согласност можат ефикасно да го применуваат националниот стандард.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments