Мерцедес во новата Ѕ класа има системи за препознавање патници

Mercedes ќе ја претстави новата генерација на S-Class со низа презентации преку интернет. Првиот дел е посветен на системот MBUX.Новата S-Class не се откажува од карактеристичниот надворешен дизајн, а уште помалку од луксузот. Станува збор за автомобил, кој што ќе продолжи да нуди невиден комфор во возењето, но сега со темелно ревидирани технологии и ентериер на возилото.Конференциски повик, гледање филм на интернет и слушање музика, сето тоа го нуди новата S-Class, но на комплетно нов начин.

Ова е автомобил во кој главниот седи во задниот дел, па Мерцедес го дизајнира автомобилот со посебно внимание на задното седиште. Патниците позади на тој начин можат да уживаат и да ги користат истите богати функции на информации, забава и удобност како возачот и совозачот. Тие имаат пристап до три екрани на допир и голем број различни опции за контрола, вклучувајќи внатрешен асистент MBUX.И ниту една иновација радикално не го смени начинот на кој се користи Mercedes-Benz во последниве години како интерфејс MBUX (Mercedes-Benz User Experience).

Со S класата доаѓа систем на втора генерација кој има можност да учи. Внатрешноста е подобрена со најмногу пет големи екрани, делумно со OLED технологија. Прилагодувањето сега е пренесено на ново ниво, така што 3Д-екранот на возачот нуди просторен дисплеј за прв пат со допир на копче, без да се носат 3D очила.

Асистентот за контрола на гласот „Еј Мерцедес“ сега може да направи уште повеќе, за да објасни каде е приборот за прва помош или како да го поврзете паметниот телефон преку Bluetooth. MBUX проверува и како се поставува детското седиште и се следи заморот на возачот. Безбедноста бара отпечаток од прст, препознавање на лице и глас, но и класичен ПИН.

Овој автомобил ве следи и кога сакате да излезете од автомобилот – ако друг патник е откриен во слепа точка, активното амбиентално светло станува дел од системот за предупредување и светка црвено.

Севкупно, внатрешниот асистент MBUX препознава до 20 контролни желби, додека седиштето на возачот и ретровизорите автоматски се прилагодуваат на големината на каросеријата. Покрај тоа, системите и уредите за дома може да се поврзат со возилото и можат да се контролираат преку глас, благодарение на функцијата Smart Home.

Изгледот на интерфејсот може да се индивидуализира со избирање на четири стилови на дисплеј (дискретен, спортски, ексклузивен, класичен) и три режими (навигација, помош, услуга), а кокпитот изгуби дури 27 класични прекинувачи.

Клиентот може да избере и меѓу двата екрани за глава, каде едниот е со зголемена реалност (АР-ХУД).Судејќи според тоа што е откриено досега, новата С-класа го воведува Мерцедес и целата автомобилска индустрија на ново ниво, исто како што тоа го прави со секоја своја генерација.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments