Google Messages добива енкрипција од крај до крај на Android!

По неколкумесечно тестирање, Google шири шифрирање од крај до крај во апликацијата Messages за сите корисници на Android.

Google се подготвува да ја активира одликата за шифрирање крај-до-крај на која работи веќе некое време во апликацијата Messages за корисниците на Android. Така, одликата за шифрирање од крај до крај сега доаѓа во апликацијата Google Messages на Андроид. Google продолжува со бета-тестовите на оваа функција со месеци. Сега е подготвена да им биде понудена на корисниците во стабилна верзија. Од сега, шифрираните пораки се ограничени на одликите за разговор и разговорите еден на еден помеѓу контактите овозможени за податоци. Сè уште не е достапна за СМС и групни разговори.

Деталите за одликата за шифрирање крај-до-крај беа објавени на корисниците на веб-страницата на Андроид. Соодветно на тоа, предноста на новата опција е тоа што обезбедува значително зголемување на заштитата на приватноста за пораките и сликите, како и во другите апликации за пораки со енкрипција од крај до крај. Google генерира безбедни клучни броеви за секоја порака што се наоѓа само на уредите вклучени во разговор. За да го стори ова, тој се потпира на „Протоколот за сигнал“. На поедноставен начин, луѓето или групите што прават сајбер напади не можат лесно да пристапат до разговорите на корисниците благодарение на оваа одлика.

Користејќи ја одликата за шифрирање од крај до крај, корисниците ќе можат да постават код за потврда со нивниот партнер за разговор и да имаат пристап само до пораките со овој код за потврда. Така, луѓето кои не го знаат кодот нема да можат да ги видат личните разговори на корисниците. Можно е ова да се опише како иновација што ја зголемува безбедноста. Фактот дека Google ја додава оваа иновација во апликацијата Пораки значи дека апликацијата станува безбедна алтернатива за корисниците кои не сакаат или не можат да користат апликации од трети страни како што се Сигнал, Телеграм или WhatsApp. Во овој поглед, Google исто така има за цел да се натпреварува со апликацијата iMessage на Apple.

Конечно, да споменеме дека новото ажурирање на апликацијата Messages е активно за сите корисници.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments