Microsoft дозволува повеќе вработени да работат трајно од дома.

Вработените во „Microsoft“ исто така ќе можат да се преселат.

Microsoft им дозволува на повеќе свои вработени трајно да работат од дома, објави компанијата во петокот. Додека огромното мнозинство од вработените во Microsoft сè уште работат од дома за време на постојаната пандемија, производителот на софтвер го претстави внатрешно упатството за „хибридно работно место“ за да овозможи далеку поголема флексибилност откако на крајот ќе се отворат канцелариите во САД. Verge ги доби внатрешните упатства на Microsoft и ги истакнува флексибилните планови за работа на компанијата во иднина.

„Microsoft“ сега ќе им овозможи на вработените слободно да работат од дома помалку од 50 проценти од нивната работна недела или на менаџерите да одобрат трајна работа на далечина. Вработените кои ќе се определат за опција за трајно работење на далечина, ќе се откажат од доделениот канцелариски простор, но сепак имаат опции да користат простор за тачдаун на располагање во канцелариите на Microsoft.

„Пандемијата КОВИД-19 ги ​​предизвика сите нас да размислуваме, живееме и работиме на нови начини“, вели Kathleen Hogan, главен службеник за луѓе во Microsoft, во белешката до вработените. „Ние ќе понудиме што е можно поголема флексибилност за поддршка на индивидуалните начини на работа, истовремено балансирајќи ги деловните потреби и осигурувајќи дека ја живееме нашата култура“.
Додека повеќето вработени ќе можат лесно да ги искористат предностите на помалку од 50% опција од дома, некои улоги ќе бидат тешки, па дури и невозможни, трајно да се префрлат на далечинско.

Microsoft истакнува неколку улоги што сè уште бараат пристап до канцелариите на компанијата, вклучително и оние што бараат пристап до хардверски лаборатории, центри за податоци и обука за лице. На вработените, исто така, ќе им биде дозволено да се преселат дома со одобрение, па дури и да бараат да се преселат на меѓународно ниво доколку далечинското работење е остварливо за нивната одредена улога.

Додека на вработените во Microsoft ќе им биде дозволено да се движат низ целата земја за далечинско работење, надоместокот и придобивките ќе се променат и ќе се разликуваат во зависност од скалата на геоплаќање на компанијата „Microsoft“ ќе ги покрива трошоците за домашни канцеларии за постојани работници од далечина, но секој што ќе одлучи да се оддалечи од канцелариите на „Microsoft“, ќе треба да ги покрие своите трошоци за преместување. Флексибилното работно време исто така ќе биде достапно без одобрување од менаџерот, а вработените исто така можат да бараат работно време со скратено работно време преку нивните менаџери.

Потегот на „Microsoft“ кон пофлексибилно работење доаѓа неколку месеци откако компанијата ги извести вработените дека канцелариите во САД нема да се отворат најрано до јануари 2021 година. Microsoft првично им дозволи на своите вработени да работат од дома уште во март пред да спроведе задолжителна работа од домашната политика, бидејќи пандемијата се шири низ Сиетл и понатаму во САД.

Microsoft не е единствен што им дозволува на вработените трајно да работат од далечина. Facebook префрла десетици илјади работни места на далечна работа, а извршниот директор Mark Zuckerberg откри за „The Verge“ дека до половина од вработените можат да работат далечински во рок од 5 до 10 години.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments