Microsoft сака да обезбеди пристап до сите продавници преку единствен интерфејс!

Microsoft сака да ги види Steam и Epic Games Store во Microsoft продавницата, која е обновена со Windows 11.

Новата продавница на Microsoft која доаѓа со Windows 11 носи и новини како редизајниран кориснички интерфејс, нови апликации, нов деловен систем, па дури и апликации за Android преку Amazon Appstore. Заедно со сите овие иновации, Microsoft сака повеќе, вклучително и интеграции со други продавници од трети страни, како што се Steam и Epic Games.

Компанијата го претстави новиот оперативен систем Windows 11, кој сите го чекаа, на 24 јуни. Заедно со Windows 11, софтверскиот гигант ги покажа и редизајнираните Microsoft Store и сите промени што се појавија со него. Една од предметните измени овозможува апликациите на Android да се користат во оперативниот систем. Оваа иновација ќе овозможи преземање на апликациите за Android од Amazon Appstore и ќе им овозможи на развивачите да ги задржат сите приходи од нивните апликации кога користат начини на плаќање од трети лица. Ако клиентите не користат начини на плаќање од трета страна, поделбата на приходите за апликациите ќе биде 85/15.

Microsoft сè уште сака да види повеќе на својата платформа отколку Amazon Appstore. Главниот директор за производи на Microsoft, Панос Панај, во интервју за Verge изјави дека се заинтересирани за партнерство со други продавници од трети страни, како што се Steam и Epic Games. Windows веќе е домаќин на овие продавници на многу начини“, рече Панај. Но, се разбира дека би било подобро ако можеме да бидеме домаќини на сите овие продавници преку Microsoft продавницата “. вели.

Крајната цел на Panay за Microsoft Store е обединување на сите продавници на единствена платформа. Со ставање на сите продавници под ист наслов, компанијата ќе им овозможи на корисниците да заштедат време кога бараат нешто. Во исто време, потребата на корисниците да имаат повеќе од една игра и продавница за апликации инсталирани на нивните системи на тој начин се елиминира.

Конечно, носењето повеќе продавници од трети страни во Microsoft продавницата се чини како голема победа за корисниците. Сепак, треба да се напомене дека 100% приходи од продажба добиени при користење на начини на плаќање од трети лица нема да важат за игри.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments